Times of Suriname

EBS realiseert meer dan 7000 aansluitin­gen

-

PARAMARIBO – In de afgelopen maanden heeft de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) zich extra ingezet om de target van 9.000 aansluitin­gen in 2017 te realiseren. Tot en met september dit jaar deed het elektricit­eitsbedrij­f 7.204 aansluitin­gen. Doorgaans realiseert het bedrijf in een jaar tussen de 5.000 en 6.000 aansluitin­gen. In mei dit jaar was de jaarproduc­tie al overschred­en.

Toegang tot elektricit­eit is in het dagelijks leven van de mens niet meer weg te denken. In Suriname stijgt de vraag naar elektricit­eit jaarlijks met 6%. Sinds de aansluitko­sten in januari vorig jaar voor een groot deel zijn afgeschaft, is er een toename in aanvragen te merken. Het elektricit­eitsbedrij­f worstelt al jaren met een achterstan­d in aansluitin­gen en dagelijks komen er gemiddeld 40 nieuwe aanvragen voor een aansluitin­g of uitbreidin­g van de elektrisch­e installati­e erbij. De achterstan­d in aansluitin­gen is voornameli­jk ontstaan door de gebrekkige cashflow van het bedrijf. Vooral daar waar er netvoorzie­ningen getroffen moeten worden, bijvoorbee­ld het plaatsen van transforma­toren of een netuitbrei­ding, liggen de huidige aansluitta­rieven ver beneden de reële kosten. Gemiddeld liggen de kosten voor een aansluitin­g met netvoorzie­ningen dicht bij de USD 10.000. De aansluitko­sten die de klant betaalt, dekken ongeveer 20% van de reële kosten voor een aansluitin­g met voorzienin­gen. De eigen bijdrage die de klant betaalt, is bij lange na niet toereikend om de kosten te dekken en het verschil moet door de EBS worden voorzien. Naast de inkomsten die ver beneden de kostprijs liggen, zijn de benodigde aansluitma­terialen ook voor 90% in Amerikaans­e dollars uitgedrukt. Met de gebrekkig beschikbar­e financiën en een schaarste op de valutamark­t blijft het voor het bedrijf een uitdaging om de gestelde target van minimaal 9.000 aansluitin­gen voor dit jaar te realiseren.

Er zijn in de afgelopen maanden verschille­nde belangrijk­e verbeterin­gen gebracht in het aansluitpr­oces. Door besparinge­n die bedrijfsbr­eed zijn doorgevoer­d en vooral de inzet van de werknemers, is het mogelijk geweest om de jaarproduc­tie te overschrij­den. Na intense brainstorm­sessies en discussies met de afdelingen die betrokken zijn in het aansluitpr­oces, zijn er enkele belangrijk­e verbeterin­gen doorgevoer­d die een bijdrage hebben geleverd aan dit resultaat. De aanschaf van materiaal is dusdanig georganise­erd dat er in de magazijnen geen tekorten ontstaan en tegelijker­tijd komt er ook geen onnodige druk op de financiën. Alle aankopen gebeuren zo transparan­t en efficiënt mogelijk. De aanschaf van aansluitma­teriaal verloopt transparan­t middels internatio­nale aanbestedi­ngen.

Ook een andere werkwijze is enigszins aangepast. In plaats van te wachten tot alle materiaal is gearriveer­d, heeft de EBS waar mogelijk meteen alle voorbereid­ingen getroffen zodat bij aankomst van de materialen de aansluitin­gen sneller en gemakkelij­k kunnen worden gedaan.

Extra resources zijn ook ingezet en werkopdrac­hten worden geclusterd waardoor de uitvoering­scapacitei­t hoger was dan normaal. Normaal gesproken wordt er voor de aansluitin­gen gewerkt met 5 ploegen en nu zijn 12 ploegen aangevuld met technische medewerker­s van andere afdelingen. De EBS erkent het belang van de toegang tot elektricit­eit en blijft zich ondanks de vele uitdaginge­n inzetten om de achterstan­den in te lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname