Times of Suriname

Huisartsen­congres geslaagd

-

PARAMARIBO – Op 7 en 8 oktober werd voor de elfde keer het huisartsen­congres georganise­erd. Er waren bijna 100 deelnemers: 25 uit Nederland, 4 van de Antillen en de anderen waren allemaal huisartsen in Suriname. Organisato­r Wouter van Kempen meldt dat er teruggekek­en kan worden op een succesvol huisartsen­congres in Paramaribo. Dit wordt vermeld in een persberich­t.

Het congres werd zaterdag geopend door minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid. Er waren verschille­nde plenaire presentati­es, maar vooral ook veel workshops. De inhoud was in de afgelopen maanden door zowel Surinaamse als Nederlands­e huisartsen voorbereid. De minister benadrukte dat een speciale opleiding voor huisartsen ook in Suriname hard nodig is. Immers, een goed getrainde huisarts zal de patiënt beter begrijpen en zal ook minder snel doorverwij­zen naar de specialist.

Daarna gaf dokter Wong Chung, directeur van Hisuri, de huisartsop­leiding in Suriname, een overzicht van de huidige situatie. De laatste jaren zijn er goede vorderinge­n gemaakt. Er zijn al 5 huisartsen opgeleid en nu zijn er ook weer 7 die per januari 2018 hun bul zullen ontvangen. Helaas zijn er ook weerstande­n door onbegrip bij patienten, zorgverzek­eraars en overheid.

In elf verschille­nde workshops werden vele onderwerpe­n behandeld, zoals het gebruik van insuline bij diabetes patiënten. In een andere workshop werden de artsen bijgepraat over de laatste ontwikkeli­ngen op het gebied van hiv. Een andere workshop liet zien dat het gebruik van antibiotic­a echt wel minder kan. Ook werd er ingegaan op de wenselijkh­eid van huisartsen­posten die ervoor moeten zorgen dat er altijd een huisarts beschikbaa­r is. Nu gaan nog te veel mensen naar de SEH als de eigen huisarts afwezig is. Er werd ook gesproken over het belang van een goede samenwerki­ng tussen jeugdartse­n/CB-artsen en huisartsen. Van groot belang is dat bepaalde problemen met kinderen vroeg gesignalee­rd worden. Denk aan kindermish­andeling. De tweede dag stond helemaal in het teken van de acute geneeskund­e. Alle aanwezige artsen werden nog eens goed getraind in reanimatie, het gebruik van de AED en hoe te handelen bij patiënten die acuut onwel worden. Vermeldens­waard zijn ook twee voltallige presentati­es. De eerste presentati­e was van dokter Radha Ramjatan, huisarts in NieuwNicke­rie en de tweede was van Erlan Sleur, milieudesk­undige.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname