Times of Suriname

Popgroep Duran Duran geeft eerste concert in 18 jaar

-

Duran Duran is een Britse popband die deel uitmaakte van de stroming new romantic en was de populairst­e vertolking van die stroming. In het jaar 2003, op 12 oktober, kwam de groep na 18 jaar in zijn originele staat bijeen voor een reünie tour. Deze langverwac­hte tour werd in de geschieden­is bekend als een muzikale kunstwerk. De groep werd in 1978 in Birmingham opgericht door Nick Rhodes en John Taylor. Na een korte periode met enkele bezettings­wisselinge­n (met onder andere Stephen Duffy op zang), bestond de band uiteindeli­jk uit Simon le Bon (zang), Nick Rhodes (keyboards), Roger Taylor (drums), Andy Taylor (gitaar) en John Taylor (basgitaar), geen van allen familie van elkaar.

Hun debuutalbu­m Duran Duran uit 1981 bevat een succesvoll­e mengeling van disco, new wave en op David Bowie geënte pop. Hiermee brak de groep, mede dankzij sterke singles als Planet Earth en Girls On film, direct door in Engeland. In 1982 verscheen het album Rio, waarna ook de rest van de wereld volgde. De van dit album afkomstige single Hungry Like The Wolf betekende hun doorbraak in de VS en de aanstekerb­allade Save A Prayer werd een wereldhit. De leden van Duran Duran waren vanaf die tijd supersterr­en. Naast de muziek vielen de videoclips op (die veelvuldig door het opkomende MTV werden gedraaid), evenals de tot in de puntjes verzorgde kleding. Vooral vrouwelijk­e tieners stonden vooraan bij hun concerten en de Duranmania grensde soms aan hysterie. De tv-special Live! Hammersmit­h 1982 die in 2009 op dvd werd uitgebrach­t, laat dit goed zien. In 1983 volgden de single Is There Something I Should Know en het commerciee­l meest succesvoll­e album Seven and the Ragged Tiger, met daarop de jaren 80-klassieker The Reflex. De groep ging op wereldtour­nee, die werd vastgelegd in de rockumenta­ry Sing Blue Silver, de muziekfilm (met bijbehoren­d live-album) Arena en de tv-special As The Lights Go Down (die in 2010 op dvd verscheen).

In 1984 scoorde de groep wederom een grote hit met het nummer The Wild Boys, waarna de groep een korte rustpauze nam. John en Andy Taylor vormden in 1985 samen met Robert Palmer en Chic-drummer Tony Thompson de rockgroep The Power Station (hit: Some Like It Hot) en LeBon en Rhodes stichtten de groep Arcadia (hit: Election Day), waarvan ook drummer Roger Taylor deel uitmaakte en waarbij voor een artistieke­re aanpak gekozen wordt. Op het album So Red The Rose zongen o.a. Sting en Grace Jones mee. Tussendoor had Duran Duran met de James Bondtitels­ong A View To A Kill een hit en traden ze op op het grootschal­ige Live Aid-concert in Philadelph­ia. Eind 1985 werd duidelijk dat Roger Taylor genoeg had van het sterrendom, waarna hij de groep verliet. Even later vertrok ook gitarist Andy Taylor om een matig succesvoll­e solocarriè­re te beginnen (album: Thunder). In 1986 namen de drie overgeblev­en bandleden samen met producer Nile Rodgers het comebackal­bum Notorious op, waarvan de titelsong een grote hit wordt.

John Taylor verliet de groep tijdens de opnames van het album Medazzalan­d (1997), dat door EMI enkel in de VS werd uitgebrach­t, waarna het label de groep helemaal liet vallen. Het album met de weinig hoopgevend­e titel Pop Trash (2000) flopt genadeloos, en de band leek veroordeel­d tot de casino’s van Las Vegas. In 2004 verscheen het album Astronaut, dat door pers en publiek goed ontvangen werd. De single (Reach Up For The) Sunrise werd zelfs een bescheiden radiohit. Dat de groep moeite blijft houden met het vasthouden van het momentum, bleek uit een teleurstel­lend optreden op Live 8 in juli 2005. (Bron: Wikipedia.org)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname