Times of Suriname

Bestuurder­s Chickfrien­d op vrije voeten in afwachting proces

-

ZWOLLE - De twee bestuurder­s van het bedrijf Chickfrien­d komen vrij in afwachting van hun proces. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in verband met het strafrecht­elijk onderzoek naar het eierenscha­ndaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemer­t worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezon­dheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Ze zijn beiden in augustus opgepakt bij een actie door de opsporings­dienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie. Acht locaties in Nederland zijn toen doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Ook in België zijn doorzoekin­gen geweest. Woensdag werd ook bekend dat pluimveeho­uders in heel Nederland hebben moeite om hun met fipronil besmette mest af te voeren. De mest mag vanwege de fipronil niet via reguliere wijze worden afgevoerd maar moet verbrand worden in onder meer Biomassace­ntrale Moerdijk. Deze installati­e kan echter maar 200 ton per dag verbranden, bovendien is de mest veelal te nat om verstookt te worden. Dat bevestigt LTO-bestuurder Hugo Bens na berichtgev­ing hierover in De Telegraaf. Volgens hem komen de pluimveeho­uders klem te zitten door deze beperkinge­n.

Hennie den Haan van de Nederlands­e Vakbond Pluimveeho­uders beaamt de problemati­ek. “De mest is te nat en moet eerst worden opgeslagen bij de pluimveeho­uder.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname