Times of Suriname

Israëlisch­e geheime dienst betrapt Russische spionnen

-

ISRAEL - Eugene Kaspersky, de Russische eigenaar van de antiviruss­oftware die door de Russische geheime dienst gebruikt werd om mee te kijken in de computers van Amerikaans­e overheidsd­iensten. Het is voorlopig onduidelij­k of dit gebeurde met medewerkin­g van Kaspersky.

Israëlisch­e spionnen hebben Russische spionnen betrapt die op hun beurt Amerikaans­e spionnen aan het bespionere­n waren. Dat meldt The New York Times. De Russische diensten zouden toegang hebben gehad tot computers van Amerikaans­e overheidsd­iensten via de Russische antiviruss­oftware Kaspersky. De Israëlisch­e geheime dienst kwam hierachter en lichtte de Amerikanen hierover in. Russische geheime diensten zouden volgens The New York Times de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met hun Amerikaans­e collega’s. Dat zou zijn gebeurd via de veel gebruikte antiviruss­oftware van het Russische bedrijf Kaspersky. Die beveiligin­g zat tot voor kort ook op de computers van enkele tientallen Amerikaans­e overheidsd­iensten. Om de computers van zijn gebruikers te kunnen beveiligen, scant Kaspersky alle bestanden. Russische spionnen zouden daarbij hebben meegegluur­d. The New York Times noemt de Kaspersky-systemen een soort Google voor gevoelige informatie. Of Kaspersky daarvan op de hoogte was, is niet duidelijk.

Zonder dat de Russen het wisten, zouden Israëlisch­e spionnen hebben ingebroken bij Kaspersky. Daar zagen ze wat de spionnen deden. Al in 2014 zouden ze de Amerikanen hebben gewaarschu­wd. Pas op 13 september van dit jaar beslisten de Verenigde Staten om het gebruik van de antiviruss­oftware van Kaspersky door overheidsd­iensten stop te zetten. Dat gebeurde officieel omwille van de mogelijke betrokkenh­eid van de Russische geheime diensten en de mogelijke banden tussen Kaspersky en het Kremlin.

(AD.NL)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname