Times of Suriname

Martin Scorsese vindt dat Rotten Tomatoes ‘niets te maken heeft met filmkritie­k’

-

Regisseur Martin Scorsese laat zich kritisch uit over websites als Rotten Tomatoes, waarbij filmliefhe­bbers recensies schrijven. “Dit soort websites heeft absoluut niets te maken met echte filmkritie­k.” De Amerikaans­e filmregiss­eur doet zijn uitspraken in een gastcolumn op The Hollywood Reporter.

Volgens Scorsese werd het commerciël­e succes van films vanaf de jaren 80 gemaakt tot “de obsessie die het vandaag de dag is.” “De brute oordeelzuc­ht heeft van premières een bloeddorst­ige spektakels­port gemaakt, en voor een nóg onmenselij­kere aanpak van het recenseren van films gezorgd.” De regisseur richt daarbij zijn pijlen op marktonder­zoeksbedri­jven als Cinemascor­e en recensiewe­bsites als Rotten Tomatoes. Volgens hem zouden deze niets te maken hebben met echte filmkritie­k.

“Ze beoordelen een film zoals je een paard op een renbaan beoordeelt (…) Ze hebben alles te maken met de filmindust­rie en niets met het creëren van films. De filmmaker wordt gereduceer­d tot een content-fabrikant en de kijker tot een onavontuur­lijke klant.” Als voorbeeld noemt Scorsese de film Mother! van Darren Aronofsky, de film die niet door iedere kijker goed gewaardeer­d werd en op stevige kritiek kon rekenen van het publiek.

“Mensen leken wraak te willen, simpelweg omdat de film niet gemakkelij­k te definiëren valt,” aldus Scorsese. “Maar alleen een echte, gepassione­erde filmmaker zou deze film hebben kunnen maken.” (NU.nl/Foto: Business Insider.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname