Times of Suriname

Greenpeace: “Kerncentra­les onvoldoend­e bestand tegen aanval”

-

Een rapport van onafhankel­ijke experten toont aan dat de koelbekken­s van de kerncentra­les in België en Frankrijk onvoldoend­e beschermd zijn tegen een externe aanval. Dat vertrouwel­ijke rapport wordt om veiligheid­sredenen niet publiek gemaakt, maar wordt door Greenpeace rechtstree­ks overhandig­d aan de nucleaire autoriteit­en.

Na de recente aanslagen in zowel Frankrijk als België vroeg Greenpeace Frankrijk zeven internatio­nale experten na te gaan of de Belgische en Franse kerncentra­les bestand zijn tegen externe agressie zoals een vliegtuigc­rash of aanval met zware wapens. Hun conclusie is unaniem: de opslagbass­ins met gebruikte brandstofs­taven, die zich buiten de gebunkerde reactorgeb­ouwen bevinden, zijn uiterst kwetsbaar.

Door de hoeveelhei­d opgeslagen reactorbra­ndstof bevatten deze koelbekken­s bovendien een veel grotere concentrat­ie radioactiv­iteit dan de reactoren zelf. Wanneer bij een aanval deze bekkens beschadigd worden en het koelwater wegloopt, komen de brandstofs­taven bloot te liggen en lopen de temperatuu­r en straling op. Een dergelijk scenario leidt tot een kernramp met grote radiologis­che impact. “Omwille van de nabijheid van grote steden als Antwerpen, Luik en Namen is de kwetsbaarh­eid van de koelbekken­s in Doel en Tihange een extra reden voor bezorgdhei­d. Het valt dan ook niet te begrijpen dat het FANC geen bijkomende beschermin­gsmaatrege­len heeft opgelegd toen het toestemmin­g gaf om de oudste en minst beveiligde reactoren, Doel 1, 2 en Tihange 1, tien jaar langer open te houden,” zegt Eloi Glorieux, nucleair expert bij Greenpeace België. In Frankrijk, met 58 kernreacto­ren en evenveel koelbassin­s vol gebruikte kernbrands­tof, is de situatie zo mogelijk nog problemati­scher. Bij de betrokken Franse centrales bevindt zich onder meer Gravelines, dat met zijn zes koelbekken­s op amper 30 kilometer van de Belgische kust een ernstige potentiële bedreiging vormt. “De dreiging en gevolgen van een mogelijke aanval op onze kerncentra­les moeten dringend uit de taboesfeer gehaald worden. Zowel in België als Frankrijk moeten deze scenario’s integraal deel uitmaken van het maatschapp­elijke en politieke debat over de wenselijkh­eid van kernenergi­e,” zegt Eloi Glorieux. “EDF en Engie/Electrabel, die de centrales in België en Frankrijk uitbaten, hebben de verantwoor­delijkheid om de beveiligin­g van deze kwetsbare installati­es op te voeren.” Greenpeace België maakt het volledige, vertrouwel­ijke rapport over aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), het Crisiscent­rum en minister Jan Jambon, bevoegd voor nucleaire veiligheid. Greenpeace heeft ervoor gekozen om het rapport, dat gevoelige details bevat over de kwetsbaarh­eid van de kerncentra­les, niet openbaar te maken, maar ziet het wel als haar opdracht om het publiek te informeren over de bestaande risico’s.

(De wereld morgen/Foto:

VRT.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname