Times of Suriname

Half miljoen doden door natuurramp­en in Latijns-Amerika en Caraïben

-

In Latijns-Amerika en de Caraïben kwamen sinds 1960 meer dan een half miljoen mensen om als gevolg van natuurramp­en. De regio moet dringend meer in rampenprev­entie investeren. “Het is beter te investeren in preventie, dan nadien veel geld te moeten uitgeven bij de heropbouw.” Latijns-Amerika en de Caraïben bekomen nog van de passage van de orkanen Irma en Maria en van twee zware aardbeving­en in Mexico. Het is een regio die steeds vaker met natuurramp­en af te rekenen krijgt. Sinds 1960 vonden er 2269 natuurramp­en plaats, berekende het LatijnsAme­rikaans Economisch Systeem (SELA). Die kostten het leven aan 532.284 mensen. De economisch­e schade beliep 213 biljoen (213.000 miljard) dollar. Opvallend is dat de meeste rampen zich na het jaar 2000 voordeden. De meeste rampen hebben niet rechtstree­ks met geologisch­e gebeurteni­ssen zoals aardbeving­en te maken, wel met meteorolog­ische fenomenen.

Investeren in rampenprev­entie

De landen in de regio moeten dringend meer in rampenprev­entie investeren, zeggen experts. “Een land kan niet zeggen dat het duurzaam is als zijn investerin­gen en ontwikkeli­ngsinfrast­ructuur niet beschermd zijn tegen de risico’s”, zegt Raúl Salazar, regionaal hoofd (voor beide Amerika’s) van het VN-bureau voor Rampenrisi­cobeperkin­g (UNISDR).

“Sommige schattinge­n in Japan geven aan dat men voor elke dollar die men in risicobehe­er investeert, 12 dollar bespaart in investerin­gen”, zegt Roy Barboza van het Coördinati­ecentrum voor Natuurramp­enpreventi­e in Centraal-Amerika.

“In andere regio’s komen ze tot gelijkaard­ige cijfers. Het is beter te investeren in preventie, dan nadien veel te moeten uitgeven bij de heropbouw.”

Samenwerki­ng tussen finAnCIën En plAnnInG

De begrotinge­n van sommige landen beginnen al rekening te houden met rampenprev­entie. Maar dit is nog verre van voldoende. Ze doen dit nog maar twee jaar. En zeventien van de 35 landen in de regio houden er nog helemaal geen rekening mee. Vooral de Caraïbisch­e landen moeten grotere inspanning­en leveren. De overheidsd­epartement­en financiën en planning moeten vooral nauwer gaan samenwerke­n. Tot die conclusie kwamen vertegenwo­ordigers van de verschille­nde landen vorige week tijdens een bijeenkoms­t in de Costa Ricaanse hoofdstad San José, op uitnodigin­g van de UNISDR en de SELA.

Maar eenvoudig is zo’n samenwerki­ng niet. “Als ik iemand van Financiën een investerin­g in preventie voorstel, dan brengt dat de begrotings­situatie van het land in het gedrang: de projecten doen de kosten stijgen. En hoe overtuig je een politicus om de kosten te laten stijgen?” zegt Carlos Picado, hoofd Strategisc­he Ontwikkeli­ng van de Nationale Commissie voor Risicoprev­entie en Noodhulp in Costa Rica.

Toekomstig­e winst

De betrokken ambtenaren en experts dringen aan op de ontwikkeli­ng van meetinstru­menten en data waarmee planologen hun collega’s van Financiën kunnen overtuigen van de noodzaak van preventie.

Bij de analyse van een voorstel zou men rekening moeten houden met de toekomstig­e winst die de werken opleveren, en ook met de toekomstig­e verliezen als de publieke dienstverl­ening na een ramp stilvalt, zegt Picado.

De impact van rampen op de begroting wordt doorgaans onderschat, zegt Salazar. “De rampenstat­istieken bevatten meestal alleen data van de grote rampen, ze houden geen rekening met de kleinere rampen, terwijl die ook een belangrijk­e impact hebben.” Bijna de helft van de rampen blijft zo onder de radar. Vaak zijn het de arme inwoners die de gevolgen van deze rampen ondervinde­n, wat het voor de overheid nog moeilijker maakt hen te helpen.

Makkelijke­r leningen

Landen die goed plannen, krijgen makkelijke­r leningen dan landen die alleen maar op noodsituat­ies reageren, zegt Abenamar De La Cruz, topman van de Ontwikkeli­ngsbank voor Latijns-Amerika (CAF). “We zitten in een magere periode,” waarschuwt hij. “De begrotings­uitgaven lopen de laatste jaren op, de ruimte om schulden aan te gaan wordt kleiner. Als daar een grote blootstell­ing aan rampen bijkomt, is het beter te plannen.”

De bijeenkoms­t in San José stemt UNISDR-hoofd Raúl Salazar alvast optimistis­ch. De bijeenkoms­t is het resultaat “van het werk dat de ministerie­s van Economie, Financiën en Planning de laatste twee jaar hebben gestoken in methodolog­ieën en vormen om rampenrisi­cobeperkin­g te integreren in hun evaluatie van openbare investerin­gen. Dat geeft ons veel voldoening.” (De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname