Times of Suriname

Biobrandst­of maakt vliegen niet milieuvrie­ndelijker

-

De luchtvaart­sector wil massaal overschake­len op biobrandst­offen. Dat lijkt milieuvrie­ndelijk, zeggen milieuorga­nisaties, maar in werkelijkh­eid zal het leiden tot meer palmoliepl­antages en zo tot meer landroof, ontbossing en mensenrech­tenschendi­ngen.

De luchtvaart kampt met een snel groeiende klimaatafd­ruk. Tussen 1990 en 2014 alleen al steeg de uitstoot met 87 procent en de piek is nog lang niet in zicht: de sector wil het aantal reizigers in de komende twintig jaar verdubbele­n. Een uitstoot die aan hetzelfde tempo meegroeit, staat haaks op de klimaatdoe­lstellinge­n van Parijs. Vliegtuigm­aatschappi­jen zoeken daarom naar manieren om hun klimaatima­go te verbeteren.

Biobrandst­offen

In een visietekst schuift de Internatio­nale Burgerluch­tvaartorga­nisatie (ICAO) biobrandst­offen als oplossing naar voren. De sector wil tegen 2040 een derde van het brandstofv­erbruik uit biobrandst­offen halen - tegen 2050 zelfs de helft. De sector zou tegen dan 286 miljoen ton biobrandst­of per jaar nodig hebben – meer dan drie keer de huidige wereldprod­uctie. Maar biobrandst­offen zijn veel minder onschuldig dan ze lijken, stellen 96 organisati­es van over de hele wereld in een brief aan de VN. De ICAO heeft het dan wel over biobrandst­of op basis van algen, keukenolie en afval, maar uit een evaluatie van de beschikbar­e technologi­eën blijkt dat het in de praktijk vooral op palmolie zal neerkomen, de goedkoopst­e en makkelijks­t te produceren variant. Andere gewassen op een dergelijke grote schaal produceren is technisch of economisch niet mogelijk.

Problemen

De organisati­es argumenter­en dat palmoliepl­antages nu al erg controvers­ieel zijn. “Biobrandst­offen zijn nu al verantwoor­delijk voor grootschal­ige ontbossing, landroof, mensenrech­tenschendi­ngen en voedselonz­ekerheid,” zegt Mary Louise Malig van de Global Forest Coalition. “Vliegtuige­n voltanken met biobrandst­offen zou die impact nog vergroten, en bovendien geen effect hebben op de strijd tegen de klimaatver­andering.”

De organisati­es benadrukke­n dan ook dat er alternatie­ve manieren gevonden moeten worden om dat cijfer te drukken als de wereld de klimaatver­andering onder de 2 graden wil houden, zoals is afgesproke­n op de klimaattop in Parijs.

“De luchtvaart­sector wil ons vooral doen geloven dat ze groener wordt, terwijl in werkelijkh­eid de klimaatuit­stoot dramatisch stijgt in de volgende decennia,” zegt Julia Christian van Europese milieugroe­p Fern. “De oplossing die ze voorstelle­n, is meer biobrandst­offen gebruiken – palmolie dus – en dat versnelt de vernietigi­ng van de regenwoude­n op aarde.”

(De wereld morgen/Foto: DeWereldMo­rgen.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname