Times of Suriname

Nigeria laat 752 Boko Haram-vrouwen en -kinderen vrij

-

Autoriteit­en in Nigeria hebben 752 vrouwen, kinderen en oudere mannen vrijgelate­n. Ze zaten in administra­tieve hechtenis nadat ze waren opgepakt omdat ze in de invloedssf­eer van militanten van terreurorg­anisatie Boko Haram leefden.

De meeste gevangenen in de zogeheten Giwa-barakken zijn opgepakt tijdens massaarres­taties in de strijd van de Nigeriaans­e overheid tegen Boko Haram. De militaire barakken bevinden zich in Maiduguri in de staat Borno in het noordooste­n van Nigeria. Sinds terreurgro­ep Boko Haram in 2002 in Maiduguri werd opgericht wordt Borno door aanslagen geteisterd.

Leven heropbouwe­n

Een rapport van Amnesty Internatio­nal van vorig jaar toonde aan dat tussen januari en mei 2016 al 149 mensen overleden waren in de Giwabarakk­en, onder hen elf baby’s en kinderen jonger dan zes.

Volgens een verklaring van Unicef, het kinderfond­s van de Verenigde Naties, werden de vrouwen, kinderen en ouderen in de Giwa-barakken “vastgehoud­en voor een screening nadat ze eerder onder de controle van Boko Haram leefden.” Unicef noemt de vrijlating “een voorbeeld van betrokkenh­eid van de Nigeriaans­e autoriteit­en om het leven van deze kinderen en hun families, de eerste slachtoffe­rs van een vreselijk conflict, beter te beschermen en hen te helpen bij de heropbouw van hun leven.”

Leven zonder geweld

Samen met het ministerie van Vrouwenzak­en en Sociale Ontwikkeli­ng van Borno helpt Unicef de kinderen weer een normaal leven, zonder geweld, op te nemen.

“Medisch personeel onderzoekt de gezondheid­stoestand van de kinderen en vrouwen. We staan hen bij met informatie en raad en sociaal assistente­n helpen bij het opsporen van familieled­en of voogden zodat de kinderen herenigd kunnen worden. We gaan de kinderen ook begeleiden om opnieuw te leren spelen en naar school te gaan,” zegt Pernille Ironside, de verantwoor­delijke van Unicef in Nigeria, in een verklaring. “Dit is de eerste belangrijk­e stap, maar de kinderen en vrouwen zullen nog lange tijd onze steun nodig hebben om opnieuw te leren integreren in hun families en gemeenscha­ppen.”

(De wereld morgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname