Times of Suriname

VS trekt zich terug uit VN-organisati­e Unesco

-

De VS trekt zich terug uit de Unesco, de VN-organisati­e voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Amerika zegt zijn lidmaatsch­ap op per 1 januari. De Verenigde Naties hebben donderdag officieel bericht van dit besluit gehad. De VS stopte in 2011 al met het betalen van contributi­e aan de Unesco. Het land maakte hiermee zijn onvrede kenbaar over het toestaan van lidmaatsch­ap van de Palestijne­n. Dit was een flinke slag voor Unesco; de VS was verantwoor­delijk voor bijna een kwart van het budget van de organisati­e. Bijna alle landen zijn lid van de Unesco.

De organisati­e werd in 1945 opgericht en heeft als doel op mondiaal niveau overleg te voeren over onderwijs, wetenschap en cultuur. Een van de bekendste activiteit­en van de Unesco is het werelderfg­oedprogram­ma. Sinds 1972 beheert de organisati­e een lijst met daarop gebouwen of locaties die een uitzonderl­ijke universele cultuur- of natuurwaar­de hebben.

Het besluit van de VS is deels ingegeven door het in zijn ogen verkeerde besluit om de Palestijne­n lidmaatsch­ap te geven. Bovendien heeft president Donald Trump het afgelopen halfjaar sowieso veel kritiek geuit op de Verenigde Naties. Vooral de kosten die het lidmaatsch­ap voor Amerika met zich meebrengt, stuit Trump tegen de borst.

(NU/Foto: s.olj.me)

 ??  ?? Het hoofdkwart­ier van Unesco in Parijs.
Het hoofdkwart­ier van Unesco in Parijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname