Times of Suriname

Stakeholde­rs houden laatste bijeenkoms­t malaria eliminatie­plan

-

PARAMARIBO - De laatste bijeenkoms­t voor het malaria eliminatie­plan met als thema ‘Toward Malaria Eliminatio­n by 2020’ heeft reeds plaatsgevo­nden in de bankethal van hotel Torarica. Dit werd aangeven in een persberich­t van het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Het doel van deze bijeenkoms­t, dat gehouden werd op 5 en 6 oktober, was om het definitiev­e ontwerp Malaria Eliminatie­plan te herzien en de Malaria Eliminatie­strategie van Suriname te starten. Tijdens de stakeholde­rs vergaderin­g op 5 oktober is de Nationale Eliminatie­strategie van 2018 -2022 besproken met alle belanghebb­enden. Dit eindproduc­t is op 6 oktober gepresente­erd aan minister Patrick Pengel van Volksgezon­dheid. “Het eliminatie­plan voor Suriname houdt in dat wij gaan voor nul malariagev­allen. Verder richtten wij ons op de hoge risicogroe­pen, namelijk de goudmijnpo­pulaties in het binnenland en met name de goudmijner­s die heen en weer reizen tussen het binnenland en gebieden in het buitenland die te maken hebben met malaria, zoals Frans-Guyana”, zei Helene Hiwat, coördinato­r van het malariapro­gramma.

Het malaria surveillan­cerapport van Suriname toont een daling van 97% van de Inheemse overbrengi­ng over de periode 2000-2015. Er waren 376 gevallen van malaria en nul overlijden voor het jaar 2015. Na deze opmerkelij­ke vooruitgan­g is Suriname een van de 21 doellanden die door de WHO Global Technical Strategie (GTS) geïdentifi­ceerd is om nul malariatra­nsmissies te hebben in 2020. De volgende stap is de eliminatie van de strategie waarbij de Global Fund als belangrijk­e donor is geïdentifi­ceerd. Suriname helpt sinds 2005 dit fonds om bepaalde activiteit­en uit te voeren. De Global Fund heeft zich weer gecommitte­erd aan nog eens 3 jaaronders­teuning. Samen met deze donor, de nationale overheid en andere supporters internatio­naal en nationaal, die er zijn, zullen de activiteit­en opgevoerd worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname