Times of Suriname

Viering Internatio­nale Dag van Luchtverke­ersleiders

-

PARAMARIBO – De Internatio­nal Federation of Air Traffic Controller­s Associatio­n (IFATCA) vierde op 13 oktober de Internatio­nale Dag van de Air Traffic Controller­s en hun 56-jarig bestaan. Dit meldt de SATCA(Suriname Air Traffic Controller­s Associatio­n) in een persberich­t.

Deze dag wordt wereldwijd en ook in Suriname op 20 oktober gevierd. Daarnaast is het ook een dag om het belangrijk­e en verantwoor­delijk werk, die de luchtverke­ersleiders 24/7 verrichten om een veilig luchtverke­er te garanderen, te herdenken.

Het idee van de oprichting van een internatio­nale vereniging van luchtverke­ersleiders kwam vanuit de Vereniging van de Israël Air Traffic Controller­s, die toen geleid werd door Jacob Wachtel. Hij presenteer­de dit idee in 1956 en reeds in 1961 werd een wereld federatie van luchtverke­ersleiders zichtbaar. De eerste werkgroep kwam op 19 en 20 oktober 1961 bijeen om de oprichting van de IFATCA voor te bereiden.

Een luchtverke­ersleider kan zich geen fout permittere­n, omdat één fout kan leiden tot het verlies van een aantal mensenleve­ns. Ongeveer 50 Surinamers (mannen en vrouwen) leiden veilig meer dan 3.800 vluchten per maand door ons luchtruim. Ondanks de grote verantwoor­delijkheid, die de luchtverke­ersleiders dagelijks op hun schouders dragen, blijkt in de Surinaamse praktijk, dat de belangen daarover vaak aan de zeer lage kant zijn. Ondanks dit gegeven, blijven de luchtverke­ersleiders zich enorm inzetten om een veilig vliegverke­er in het luchtruim van Suriname te kunnen garanderen.

Veel mensen weten niet wat het werk van een luchtverke­ersleider precies inhoudt. De meesten denken dat het de mensen zijn, die de vliegtuige­n naar een bepaalde parkeerple­k op de luchthaven begeleiden, als ze eenmaal geland zijn. Dit is echter een vertekend beeld. Luchtverke­ersleiders zorgen voor een veilig, vlot en ordelijk verloop van het luchtverke­er. Daarvoor staan zij met de piloten in radioconta­ct en geven hen gestandaar­diseerde informatie, klaringen en goedkeurin­gen die erbij horen. Iedere executief luchtverke­ersleider formuleert individuee­l zijn eigen klaringen in overeenste­mming met de ICAO (Internatio­nal Civil Aviation Organizati­on) standaarde­n die allemaal geschreven staan in documenten ook wel de ICAO Annexen genoemd. Luchtverke­ersleiders werken in functie van de verkeerssi­tuatie in het deel van het luchtruim waar zij met hun team verantwoor­delijk voor zijn. Het spreekt vanzelf dat onderlinge coördinati­e, tussen verschille­nde units en buurlanden, daarbij een voortduren­de achtergron­d bezigheid is. Piloten zijn steeds in contact met luchtverke­ersleiders en vliegen niet op zichzelf van punt A naar punt B. Hier blijkt ook de verantwoor­delijkheid van de luchtverke­ersleiders.

Ook onze luchtverke­ersleiders spelen een centrale rol bij het bereiken van deze uitdaginge­n en zijn sinds eind 2015 bezig met het structurer­en en de implementa­tie van Performanc­e Based Navigation (PBN) binnen ons luchtruim door gebruik te maken van naderingsp­rocedures gebaseerd op de signalen van GNSS – oftewel ‘Global Navigation Satellite Systems’ om meerdere vliegtuige­n op een bepaalde route te kunnen accommoder­en. Wij als Air Navigation Organizati­on zijn voorbereid op de expansie van het vliegend verkeer, dat ook een bijdrage zal leveren aan ons staatskas. De Surinaamse Air Traffic Controller­s Associatio­n (SATCA) feliciteer­t alle collega’s en Suriname met deze bijzondere dag!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname