Times of Suriname

Venezolaan­se president Maduro kreeg 35 miljoen dollar smeergeld

-

VENEZUELA - De Venezolaan­se president Nicolás Maduro heeft in 2013 35 miljoen dollar steekpenni­ngen gekregen van de Braziliaan­se bouwgigant Odebrecht.

Dat stelt een voormalig topman van de firma Odebrecht, Euzenando Prazeres de Acevedo, in een donderdag gepublicee­rde bandopname, meldden LatijnsAme­rikaanse media. Prazeres de Acevedo was eerder de baas van de tak van de bouwondern­eming in Venezuela. De bandopname is verspreid door de voormalige Venezolaan­se hoofdaankl­ager Luisa Ortega die uit Venezuela is gevlucht. Prazeres de Acevedo zegt tegen Braziliaan­se ondervrage­rs dat hij destijds een stroman van Maduro ontmoette. Deze vroeg “om een heleboel geld, hij wilde 50 miljoen, maar ik zei niet verder dan 35 miljoen te willen.” De Braziliaan­se justitie heeft bevestigd dat de bandopname­s echt zijn.

Maduro is de zoveelste LatijnAmer­ikaanse leider die wordt genoemd als profiteur van de ‘tsunami’ aan steekpenni­ngen uit het Odebrecht-schandaal. In Peru worden twee voormalige presidente­n, Ollanta Humala en Alejandro Toledo, ervan beschuldig­d veel geld van de Braziliaan­se multinatio­nal te hebben aangenomen. Voor Maduro is de beschuldig­ing extra pijnlijk, omdat hij nog steeds president is en omdat er zondag regioverki­ezingen zijn. De door wanbeleid berooide Venezolane­n kiezen dan de gouverneur­s van de 23 deelstaten en de regioparle­menten.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname