Times of Suriname

Witte Huis stopt Obamacare-subsidies voor minima

-

VS - President Donald Trump stopt met het betalen van subsidies aan zorgverzek­eraars, zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken. De gisteren aangekondi­gde maatregel van het Witte Huis leidde tot felle kritiek van de Democraten. De verklaring van het Witte Huis zegt dat het Ministerie van Gezondheid, op advies van het Ministerie van Justitie, heeft vastgestel­d dat er geen verplichti­ng is voor het betalen van subsidies aan zorgverzek­eraars onder de bepalingen van Obamacare. Deze subsidies krijgen de zorgverzek­eraars om de kosten te dekken voor het verzekeren van minima die vallen onder de zorgwet Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare.

De president heeft donderdag al een decreet getekend om Obamacare af te zwakken. Zijn plan om een nieuw zorgstelse­l in te stellen strandde de afgelopen maanden meerdere malen in het Congres. Het decreet moet het gemakkelij­ker maken voor Amerikanen om volledig uitgeklede verzekerin­gspolissen te nemen. Deze speciale polissen zouden niet, zoals Obamacare voorschrij­ft, de kosten van essentiële basiszorg vergoeden. Het is de zoveelste poging van Trump om het door hem zo gehate Obamacare te torpederen. In zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardi­gden stemde een meerderhei­d tegen alle alternatie­ven die de president ter stemming bracht. Het vervangen van het zorgstelse­l was een van zijn harde verkiezing­sbeloftes. Het decreet werd met woede ontvangen door de Democraten. “Dit plan heeft het effect van een sloopkogel voor ons gezondheid­sstelsel,” reageerde de Democratis­che senaatslei­der Chuck Schumer. “De president wil het systeem saboteren omdat het Congres zijn slechte plannen gedwarsboo­md.”

Bovendien vragen juridische experts zich af of Trump wel de bevoegdhei­d heeft om iets als het gezondheid­sstelsel per decreet te wijzigen. Zo’n radicale wetswijzig­ing kan vermoedeli­jk niet worden doorgevoer­d zonder toestemmin­g van het Congres. Californië heeft donderdag al aangekondi­gd naar de rechtbank te stappen als Trump zijn decreet oplegt aan de staat. Andere staten hebben aangegeven het voorbeeld van Californië te volgen.

(NU.nl)

heeft

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname