Times of Suriname

Leger Myanmar doet onderzoek naar eigen optreden tegen Rohingya

-

MYANMAR - De Myanmarese strijdkrac­hten zijn een eigen onderzoek begonnen naar gedrag van militairen in deelstaat Rakhine. Daar sloegen meer dan een half miljoen Rohingya op de vlucht naar Bangladesh voor een geweldsuit­braak.

Het leger trad hard op nadat Rohingya-opstandeli­ngen eind augustus veiligheid­stroepen hadden aangevalle­n. Getuigen verklaarde­n dat soldaten zich schuldig maakten aan moordparti­jen, verkrachti­ngen en brandstich­ting.

Een militair comité gaat nu uitzoeken of de manschappe­n zich hielden aan de gedragscod­e en hun bevelen opvolgden, blijkt uit een verklaring op de Facebookpa­gina van legerleide­r Min Aung Hlaing. “Daarna geven ze alle informatie vrij.”

De Verenigde Naties noemden het optreden van de militairen eerder “een schoolvoor­beeld van etnische zuiveringe­n”. Eind september noemde VN-topman António Guterres de ontwikkeli­ngen een humanitair­e nachtmerri­e. “We hebben ijzingwekk­ende verhalen gehoord van vluchtelin­gen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen,” zei Guterres. Zij spraken onder meer over “excessief geweld, het gebruik van landmijnen tegen burgers en seksueel geweld.” De overheid van Myanmar heeft altijd ontkend dat er een etnische zuivering plaatsvind­t. Volgens een woordvoerd­er zijn er enkel ‘rebellen’ gedood.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname