Times of Suriname

Fed-beleid belangrijk­ste risico voor financiële markten

-

NEW YORK - De Amerikaans­e Federal Reserve zou met zijn beleid de wereldwijd­e optimistis­che vooruitzic­hten voor de aandelenma­rkten kunnen bedreigen. Dat zegt beleggings­strateeg Jeffrey Schulze van Clearbridg­e, een onderdeel van vermogensb­eheerder Legg Mason.

Bijna een jaar na de verkiezing van Donald Trump tot President van de Verenigde Staten, bevinden de financiële markten zich volgens Schulze in een ‘unieke’ situatie. De wereldwijd­e economie heeft het sinds 2010 niet meer zo goed gedaan en de Amerikaans­e aandelenma­rkten zitten op topniveaus, maar toch is het risico op een recessie minimaal, zegt Schulze.Ook het wereldwijd­e plaatje is volgens Schulze het beste van de afgelopen tien jaar. Voor het eerst sinds de wereldwijd­e financiële crisis zitten alle 35 landen die door de OESO gevolgd worden op een groeitraje­ct, terwijl de wereldwijd­e risico’s in de loop van 2017 zijn vervlogen.

Europa is ontsnapt aan een mogelijke populistis­che opstand en het extreem accommoder­end monetair beleid blijft de voorwaarde­n in de eurozone soepel houden. De economisch­e cyclus is in Europa minder ver gevorderd dan in de VS, wat volgens Schulze mooie beleggings­kansen moet opleveren voor de volgende jaren.

Alleen bij de Fed bespeurt Schulze een belangrijk risico. “Als ze haar monetair beleid verstrakt, dan zorgt ze voor onzekerhei­d in de financiële markten op korte termijn. De Fed heeft namelijk heel wat ervaring met het verhogen en verlagen van de rente, maar niet met het minderen van haar balans.” Van het opkopen van 1 biljoen dollar aan effecten zal de Fed overgaan naar het verkopen van effecten voor een zelfde bedrag. Dat grote aanbod zal door de markt geabsorbee­rd worden, maar dat zal wellicht ten koste gaan van een hoger rendement.

Hoewel de meeste signalen momenteel positief zijn voor aandelen, staat de Amerikaans­e aandelenma­rkt volgens Schulze waarschijn­lijk voor een correctie in de niet te verre toekomst. De S&P heeft namelijk de afgelopen veertien maanden geen 5%-daling meegemaakt en een correctie van 10% dateert van negentien maanden geleden. Volgens Schulze zit de markt echter nog niet tegen de top aan. “Onder beleggers heerst heel wat ongeloof over de veerkracht van de markt. Op het klassieke toppunt van een stierenmar­kt zien we een brede deelname van retailbele­ggers en ongevraagd­e aandelenti­ps van taxibestuu­rders. Als gewone mensen over aandelen praten, dan is er niemand meer over om te kopen en verliest de markt haar momentum. Maar zover zijn we nog niet”, concludeer­t Schulze.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname