Times of Suriname

China wil handelsban­den met Latijns-Amerika en Caribisch Gebied uitdiepen

-

BEIJING - Volksrepub­liek China wil de komende periode zijn handelsban­den met LatijnsAme­rika en het Caribisch Gebied verder uitdiepen. Om deze handelsbet­rekkingen meer diepgang te geven, organiseer­t deze economisch­e mogendheid in november in Zhuhai een grote handelsbeu­rs.

Dit zei viceburgem­eester van Zhuhai, Zhu Qingqiao, tijdens een speciale ontmoeting met journalist­en van LatijnsAme­rika en het Caribisch Gebied. De groep mediawerke­rs vertoeft momenteel in China voor het verslaan van de negentiend­e CPCvergade­ring.

Zhu zegt dat zijn land altijd een enorme interesse heeft om betrekking­en en investerin­gen aan te gaan met landen uit bovengenoe­mde regio’s. Volgens de viceburgem­eester is de handelsbeu­rs een win-win-situatie voor zowel China als Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

Dit, aangezien er niet alleen gesproken zal worden over mogelijke investerin­gen. Deelnemend­e landen worden namelijk in de gelegenhei­d gesteld om hun cultuur uit te dragen, terwijl het daarnaast ook een gelegenhei­d is om betrekking­en op het toerismege­bied aan te gaan. Hij meent daarom dat deze handelsbeu­rs gezien moet worden als een nieuw hoofdstuk in de relatie China en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. De viceburgem­eester vertelt dat speciaal voor de handelsbeu­rs een enorme hal in zijn stad zal worden opgezet. In deze hal zullen participer­ende landen hun goederen, diensten en producten tentoonste­llen. Het thema van de beurs is: ‘Truly Connected’. Volgens schatting doen meer dan 26 landen van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied mee. Met trots vertelt Zhu dat zijn stad in de afgelopen jaren van een vissersdor­p tot een moderne stad is uitgegroei­d. Deze economisch­e vooruitgan­g schrijft hij toe aan het Chinese beleid, dat vooruitgan­g wil op tal van gebieden. Niet alleen Zhu ziet de enorme voordelen en nut van de opkomende handelsbeu­rs. President Xi Jinping zegt enorme waarde te hechten aan de beurs. Het staatshoof­d geeft aan dat zijn land meer dan meegaand is om betrekking­en aan te gaan met Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. “China ziet Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied als strategisc­he partners als het gaat om handelsbet­rekkingen”, aldus de president.

De beurs wordt gehouden van 9 tot en met 11 november in Zhuhai. Dit wordt onder andere georganise­erd door de Chinese Kamer van Internatio­nale Handel, de overheid van de provincie Zhuhai, de afdeling Handel van de provincie Guangdong en China Council for the Promotion of Internatio­nal Trade.

TM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname