Times of Suriname

Eendaagse cursus vluchtelin­genbescher­ming

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Justitie en Politie heeft in samenwerki­ng met de

(UNHCR), een eendaagse cursus Vluchtelin­genbescher­ming georganise­erd. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

for Refugees

Een aantal functionar­issen van de ministerie­s van Justitie en Politie, Buitenland­se Zaken, Arbeid, Volksgezon­dheid, Sociale Zaken en Defensie hebben aan deze cursus, die op 9 oktober is gehouden, geparticip­eerd. Daarnaast hebben ook vertegenwo­ordigers van organisati­es zoals het Rode Kruis en NCCR, die te maken krijgen of zullen krijgen met vluchtelin­gen en of asielzoeke­rs, meegedaan aan de cursus.

De waarnemend directeur van Justitie en Politie, Marianne Chin A Fat, heeft de opening verricht. Zij gaf aan dat vluchtelin­gen niet alleen in Europa en NoordAmeri­ka voorkomen, maar de laatste jaren is er een tendens van vluchtelin­gen in het Caribisch Gebied en ZuidAmerik­a te merken. Chin A Fat benadrukte dat er momenteel enkele vluchtelin­gen en asielzoeke­rs in Suriname van verschille­nde nationalit­eiten voorkomen. Vanwege de ligging en de verschille­nde migratiest­romen in ons land kan dit aantal in de toekomst groter worden, reden waarom Suriname moet weten hoe invulling hieraan te geven. De training werd gehouden in de vergaderza­al van het Ministerie van Buitenland­se Zaken. Deze eendaagse training is speciaal voor Suriname, alleen om tot een antwoord hierop te komen. “Ook is het streven erop gericht, dat met de handvaten die tijdens de trainingen zullen worden gegeven, Suriname een eigen mechanisme ontwikkelt om vluchtelin­gen en asielzoeke­rs zelf te identifice­ren met daaraan gekoppeld het te volgen natraject met betrekking tot het verblijf, de arbeid en de volksgezon­dheid”, aldus directeur Chin A Fat. De delegatie van UNHCR bestond uit de trainers Simone Schartz-Delgado als delegatiel­eider, Luke Koorlaar uit Den Haag, Protection Associate from Haque Max Verdult van het Bureau in Geneve en Julia Hanby van het Bureau in Washington. Bij de aanvang van de training is er een filmpje over de ontplooide activiteit­en van UNHCR wereldwijd vertoond en er is door Simone Schwartz-Delgado een inleiding tot het internatio­nale vluchtelin­genrecht verzorgd. Verder zijn zaken aan de orde gekomen, zoals de definitie van een vluchtelin­g, beschermin­g van vluchtelin­gen in de context van gemengde migratiest­romen en de discussie over duurzame oplossinge­n voor vluchtelin­genintegra­tie in Suriname.

Behalve deze eendaagse training werd er van 11 tot en met 13 oktober een regionale training gehouden, waaraan vertegenwo­ordigers van Aruba, Curaçao en St Maarten hebben geparticip­eerd. De training werd afgesloten met een certificaa­t-uitreiking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname