Times of Suriname

Gemeenten proberen gratis trouwen onaantrekk­elijk te maken

-

AMSTERDAM - Steeds meer gemeenten nemen maatregele­n om mensen ervan te weerhouden om gratis te trouwen. Uit een inventaris­atie van de Volkskrant onder de honderd grootste gemeenten blijkt dat deze meerdere soorten obstakels opwerpen waarmee stellen te maken krijgen als ze voor een kosteloos huwelijk kiezen. Meestal is dit een inkomensto­ets, of de eis dat iemand woonachtig moet zijn in de gemeente waar hij gratis wil trouwen.

De Nederlands­e Vereniging voor Burgerzake­n (NVVB) heeft er begrip voor dat gemeenten de hausse aan gratis huwelijken in toom proberen te houden. De NVVB zal daarom in een brief aan de formateur aandacht vragen voor de knelpunten van het gratis huwelijk. ‘Een oplossing kan bijvoorbee­ld zijn om de mogelijk tot gratis trouwen afhankelij­k te maken van iemands draagkrach­t’, zegt voorzitter Simon Rijsdijk. Jeffrey en Francis trouwen dinsdagoch­tend op het stadhuis van Nieuwegein. Voor nop, zoals steeds meer Nederlande­rs. Met vier getuigen en drie man familie puilt de spreekkame­r uit. Door middel van een ontmoedigi­ngsbeleid proberen gemeenten het gratis trouwen zo onaantrekk­elijk mogelijk te maken. De overheid staat het volgens Rijsdijk ‘oogluikend’ toe dat gemeenten barrières opwerpen bij het kosteloze huwelijk. Toch zijn zulke maatregele­n verboden: op grond van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens heeft iedereen het recht te trouwen en een gezin te stichten. De wet maakt voor het gratis huwelijk geen onderschei­d tussen iemand die veel of weinig verdient. Een op de drie stellen trouwt gratis, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Door middel van een ontmoedigi­ngsbeleid proberen gemeenten het gratis trouwen zo onaantrekk­elijk mogelijk te maken. Zo worden stellen geacht zich op maandag- of dinsdagmor­gen om negen uur aan het gemeentelo­ket te melden. Gemeenten met meer dan 10 duizend inwoners moeten twee gratis trouwmomen­ten per week aanbieden, kleinere een. (Volkskrant.nl)

 ??  ?? De politie ontmantelt een drugslab in Etten-Leur. Deze zaak staat los van de zaak in onderstaan­d artikel. (Foto: de Volkskrant)
De politie ontmantelt een drugslab in Etten-Leur. Deze zaak staat los van de zaak in onderstaan­d artikel. (Foto: de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname