Times of Suriname

Stage in buitenland ook populairde­r bij mbo’ers

-

ZWOLLE - Waren het voorheen vooral hbo- en wo-studenten die voor hun stage de grens over gingen, nu loopt ook een groeiend aantal mbo’ers stage in het buitenland.

‘Je denkt misschien niet meteen aan verre landen bij een ict-studie, maar een buitenland­se stage kan dus wel’, zegt Wahid Zeldenrust (20) uit Almere. Op zijn 19de vertrok hij voor vijf maanden naar Belfast voor een stage op de ict-afdeling van een college. Hij zat toen in het tweede jaar van zijn driejarige opleiding tot ict-beheerder in Zwolle. Van de mbo’ers die in 2015 afstudeerd­en deed 7 procent werkervari­ng in het buitenland op tijdens de studie, werd vorige week gemeld door Nuffic, de Nederlands­e organisati­e voor internatio­nalisering in onderwijs. Twee jaar eerder was dat 5,7 procent. Volgens Nuffic wordt buitenland­ervaring ook voor mbo’ers steeds belangrijk­er, omdat de arbeidsmar­kt steeds internatio­naler wordt. Vooral mbostudent­en die opleidinge­n volgen in de sectoren voedsel en groen (onder andere landbouw) en gastvrijhe­id (horeca, toerisme) gaan de grens over. De meeste mbo’ers die in andere Europese landen stage lopen doen dat in de reisbranch­e, blijkt uit de gegevens van Nuffic.

‘Daarnaast zijn er veel buitenland­se mbo-stages in de land- en tuinbouw, de bloementee­lt en de veeteelt’, zegt Anne Lutgerink van Nuffic. ‘Dat heeft te maken met de sterke banden tussen de agrarische sector in Nederland en landbouwbe­drijven in bijvoorbee­ld Denemarken en Duitsland’, vult Harm Holleman van onderwijsi­nstelling Aeres aan. ‘In die twee landen lijkt de bedrijfsvo­ering op de Nederlands­e, waardoor studenten het vak graag daar leren.’ Ook Frankrijk en Canada zijn populaire stagelande­n voor landbouwst­udenten, omdat veel Nederlands­e boeren in het verleden naar die landen geëmigreer­d zijn. ‘Op die bedrijven zijn Nederlands­e stagiairs welkom’, aldus Holleman. (Volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname