Times of Suriname

Verwoesten­de aanslag Somalië eist 276 doden

-

SOMALIE - Het dodental van de bomaanslag met een vrachtwage­n in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot minstens 276. Bij de aanslag, volgens de autoriteit­en de grootste ooit in het Afrikaanse land, raakten in het weekend ook minstens 300 personen gewond.

Dat meldt het Somalische ministerie van Informatie in een verklaring. Het aantal doden en gewonden kan volgens haar nog oplopen. “Er is nog steeds een nationale hulpverlen­ingsoperat­ie aan de gang”, zo luidt het. De gewonden zijn opgenomen in ziekenhuiz­en verspreid over de stad. Van de 276 doden werden 111 begraven door nabestaand­en en de rest door de plaatselij­ke overheid. Bij moslims is het gebruikeli­jk om doden zo snel mogelijk ter aarde te bestellen, bij voorkeur voor de eerstvolge­nde zonsonderg­ang. Als alle slachtoffe­rs zijn geborgen, wordt een dag van nationale rouw afgekondig­d. Dan zal ook worden gebeden voor alle overledene­n, zo meldt het ministerie. De aanslag is nog niet opgeëist maar de Somalische autoriteit­en wijzen met de vinger naar de streng-islamitisc­he terreurgro­ep Al Shabaab. Die begon in 2003 als Extremisti­sche Beweging van Strijdende Jongeren, is gelinkt aan Al Qaeda en pleegt regelmatig (zelfmoord)aanslagen in Mogadishu en omgeving. De bomaanslag vond plaats in een buurt met veel winkels en hotels in het district Hodan. Gebouwen en voertuigen in de buurt van de plek raakten zwaar beschadigd door de ‘bijzonder krachtige’ explosie. De straat lag bezaaid met verbrande en uit elkaar gereten lichamen. Bij de vorige meest dodelijke aanslag vielen in oktober 2011 minstens 82 doden en 120 gewonden. Ook toen werd gebruikgem­aakt van een bom, verstopt in een vrachtwage­n. Die had als doel een ministerie­el complex in Mogadishu. (AD.NL)

 ??  ?? Mannen en Somalische soldaten arriveren voor de deur van het Safarihote­l dat volledig instortte.(Foto: Reuters.com)
Mannen en Somalische soldaten arriveren voor de deur van het Safarihote­l dat volledig instortte.(Foto: Reuters.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname