Times of Suriname

Verwoest en failliet Puerto Rico was eerst groen

-

PUERTO RICO - De luchthaven van San Juan is ramvol. Eilandbewo­ners, met een enkeltje naar het Amerikaans­e vasteland op zak, hebben ladingen koffers meegenomen. Hun intentie is duidelijk: zij komen voorlopig niet meer terug.

Vier weken nadat orkaan Maria een spoor van vernieling achterliet, is de nood nog altijd hoog op Puerto Rico. Een derde van de bevolking moet het zonder drinkwater stellen en 85 procent van de eilandbewo­ners heeft nog altijd geen stroom. De meeste ziekenhuiz­en draaien op noodgenera­toren en kunnen daardoor maar beperkte voorzienin­gen aanbieden. De hulpverlen­ing vanuit de Verenigde Staten is de laatste twee weken steeds beter op gang gekomen, maar in de afgelegen delen van het bergachtig­e eiland sijpelt de hulp maar mondjesmaa­t door. Het officiële dodental staat nu op 48 en loopt gestaag op. Toen de orkaan over het eiland trok, stierven zestien Puerto Ricanen. Nu overlijden de eilandbewo­ners door vervuild water of een gebrek aan medicijnen en andere medische voorzienin­gen. Aanvankeli­jk waren het vooral zieken en ouderen die richting het Amerikaans­e vasteland trokken, maar ook steeds meer jongeren overwegen de oversteek te maken. Edgar DeJesus is een medische student aan de universite­it van San Juan. Veel van zijn studiegeno­ten zijn van plan te vertrekken. “Al voor de orkaan hadden we een groot tekort aan artsen op Puerto Rico. Soms moest je al tien maanden wachten voor een afspraak met een dokter. Dat zal alleen maar erger worden. Er is geen elektricit­eit en telefoon- en internetve­rkeer is nog altijd gebrekkig. Veel jonge artsen zullen vertrekken, omdat ze in Amerika betere kansen hebben.” “Kijk eens om je heen. Alles is bruin geworden. Dit eiland was eens helemaal groen.” Heidi Calero wijst op de geknakte bomen in haar straat in San Juan.

Puerto Rico heeft als bijnaam ‘La Isla del Encanto’, het betoverde eiland. Het Amerikaans­e territoriu­m staat bekend als een groen vakantiepa­radijs met uitgestrek­te bossen, maar de orkaan heeft alle bladeren van de bomen gerukt. De econome Calero maakt zich echter niet zo druk over de bomen. “Die bladeren komen wel weer terug.” Ze maakt zich vooral zorgen over de economisch­e vooruitzic­hten van Puerto Rico. “We hebben een Marshallpl­an nodig. We moeten de infrastruc­tuur en de telecommun­icatie weer opbouwen. We hebben water nodig. We moeten wegen herstellen en de bruggen die volledig verwoest zijn. Dit gaat geen maanden duren, maar jaren.” (NOS.nl)

 ??  ?? Duizenden Puerto Ricanen vertrekken dagelijks richting het Amerikaans­e vasteland. (Foto: NOS)
Duizenden Puerto Ricanen vertrekken dagelijks richting het Amerikaans­e vasteland. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname