Times of Suriname

IS-leiders Filippijne­n gedood

-

FILIPPIJNE­N - Het Filippijns­e leger heeft twee leiders van een aan IS gelieerde rebellengr­oep gedood. De minister van Defensie verklaarde in het weekend dat Omar Maute en Isnilon Hapilon omkwamen bij gevechten in de stad Marawi in het zuiden van de Filippijne­n. Omar Maute was een van de ‘Maute broers’ die de naar hen genoemde rebellengr­oep leiden. De drie jaar oude Maute-groep zou bestaan uit jihadisten uit andere militante islamitisc­he bewegingen op het eiland, aangevuld met strijders uit het buitenland. In 2015 riep de groep-Maute zich uit tot ‘filiaal’ van IS. Hapilon was de ‘emir’ van IS in de regio Zuidoost-Azië. Het leger zoekt nog naar een andere rebellenle­ider, Mahmud Ahmad. De dood van de twee betekent een grote overwinnin­g voor de militairen die worden bekritisee­rd vanwege de trage voortgang bij de herovering van Marawi, de enige stad waar moslims in de meerderhei­d zijn in het katholieke land. Ook krijgt het leger veel kritiek op het gemak waarmee de rebellen een deel van de stad op 23 mei innamen. De jihadisten voeren in de zuidelijke provincie Mindanao al maanden strijd met het Filippijns­e regeringsl­eger. Door de gevechten zijn honderddui­zenden Filippijne­n ontheemd geraakt en zijn volgens de autoriteit­en 813 rebellen, 162 militairen en 47 burgers gedood. De militanten zouden kindsoldat­en inzetten.

(AD.NL)

 ??  ?? Isnilon Hapilon (2e van links), leider van de Abu Sayyaf groep, kijkt naar een geïmprovis­eerde kaart van Marawi met Abdullah Maute (voorgrond rechts), broer van Omar Maute. (Foto: AFP)
Isnilon Hapilon (2e van links), leider van de Abu Sayyaf groep, kijkt naar een geïmprovis­eerde kaart van Marawi met Abdullah Maute (voorgrond rechts), broer van Omar Maute. (Foto: AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname