Times of Suriname

Bol.com stopt met verkoop nepoplader­s Apple

-

Ze waren een beetje in de vergetelhe­id geraakt. De Raving Rabbids, oftewel de gestoorde witte konijnen die Ubisoft introducee­rde op de Nintendo Wii. Aanvankeli­jk nog onder de vleugels van het bekende gameperson­age Rayman, maar later stonden ze op hun eigen benen met vele spinoffs. Nu keren ze terug en hoe? De Rabbids kruizen de paden met Super Mario in een nieuwe Nintendo Switch game.

Een mashup heet het in hip Engels. Twee merken met elkaar mixen in de hoop dat de mengeling fans van beide merken aanspreekt. Raar maar direct tot de verbeeldin­g sprekend voorbeeld: Bacardi Cola. In gamesland kennen we dit verschijns­el ook al langer. Zo zagen we in Marvel vs. Capcom de vechtersba­zen van Street Fighter het opnemen tegen de superhelde­n van de Marvel stripserie­s. In Kingdom Hearts zagen we de animatiewe­relden van Disney samensmelt­en met personages uit de Final Fantasy gameseries. Mario is ook al eerder het avontuur aangegaan met een “concurrent”. In Mario & Sonic Olympic Games kon je flauwe minispelle­tjes spelen die deden denken aan olympische sporten. In het spel dat we bespreken, Mario + Rabbids: Kingdom Battle, worden de Rabbids van Ubisoft geteleport­eerd naar de Nintendo wereld van Mushroom Kingdom. Met alle gevolgen van dien.

Het resultaat is een game dat geen platformer is zoals Super Mario Bros. maar ook geen aaneenscha­keling van flauwe mini-games zoals we de Raving Rabbids kennen van de Wii. Wat het dan wel is? Een turn based strategy game. En het resultaat speelt ongeloofli­jk lekker weg.

In het kort verstoren de Rabbids de balans in Mushroom Kingdom, vooral door de aanwezighe­id van SupaMerge waarbij Rabbids gemixt worden met voorwerpen (waaronder levende wezens) uit de Mario-wereld. Het gevolg? Een grote Donkey Kong-achtig konijn dat dol is op bananen en jou een flink pak rammel wil geven. Prinses Peach (wie anders?) schakelt de hulp in van Mario en co. om de boel weer te fiksen. In je team komen langzaam maar zeker ook “goede” rabbids met eigenschap­pen van Mario-karakters. Zo is er een Mario Rabbid, een Luigi Rabbid en ook een Yoshi Rabbid.

Elk personage heeft andere vaardighed­en en plus- en minpunten. Over het algemeen is het zaak om van de ene kant van het speelveld (verdeeld in vakjes) naar de andere kant te komen, zonder al te veel kleerscheu­ren. Om de beurt spelen jij en de tegenstand­er de stappen uit. Omdat het turn based is, kun je nadenken over de gevolgen van jouw stappen.

Het gaat echt te ver om Mario + Rabbids: Kingdom Battle een uitgeklede versie van Fire Emblem, Xcom of Valkyria Chronicles (bekendere namen in het genre) te noemen. Het is zeker toegankeli­jker dan genoemde titels zonder daarbij te flauw of te makkelijk te worden. Een bijzonder knappe prestatie. Bovendien is het mogelijk om gespeelde levels overnieuw te spelen voor bonuspunte­n, waarmee je nieuwe vaardighed­en en wapens kunt vrijspelen.

Een onverwacht­e maar niettemin heerlijke topper. Voor fans van het genre, fans van Mario en fans van (ja, die zullen er vast zijn) de Rabbids. Eigenlijk voor iedereen die van een klein beetje puzzelen houdt. Ter besluit wil ik een lansje breken voor de prachtig vormgegeve­n werelden en dito soundtrack. Van woestijn tot spookstad. Alles ademt Mario uit en ziet er uiterst gelikt uit. (De Telegraaf/ Foto:telegraaf.nl) Bol.com stopt per direct met de verkoop van nepoplader­s van Apple. De laders kunnen de batterij van een iPhone mogelijk beschadige­n, bevestigen diverse deskundige­n tegenover het BNNVARApro­gramma Kassa. Volgens Kassa werden er nepladers verkocht als originele Applelader­s voor de iPhone, iPad en iPod.

Het programma onderzocht negen varianten die door externe partijen via de webwinkel werden verkocht. De neppe kabels en verpakking­en bleken niet of nauwelijks van echt te onderschei­den. De originele opladers van Apple en die van fabrikante­n met een Apple-licentie bevatten echter een specifieke chip. Deze bleek niet aanwezig in zeven van de negen onderzocht­e kabels.

Bol.com stelt dat ze de laders zelf niet verkopen, maar dat dit via externe verkopers op de site gebeurt. “We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met zeventiend­uizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controlere­n”, aldus PR-manager Marjolein Verkerk tegenover Kassa. “We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen.” De webwinkel heeft de nepoplader­s na het onderzoek van het programma van de website verwijderd. “We gaan het gesprek aan met de winkeliers en de kans bestaat dat we de samenwerki­ng met deze partijen stopzetten.” Klanten die niet tevreden zijn over hun aankoop, kunnen de producten retournere­n.

(NU/Foto:nu.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname