Times of Suriname

Huawei onthult Mate 10 Pro-smartphone met chip voor kunstmatig­e intelligen­tie

-

Huawei heeft zijn nieuwe Mate 10 Pro-smartphone gepresente­erd. Het toestel heeft een ‘randloos’ ontwerp en een speciale chip voor machine learning. De Huawei Mate 10 Pro heeft een 6 inch-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Door de significan­t dunnere schermrand­en is het toestel in omvang niet heel veel groter dan de Mate 9 Pro, die een 5,5 inch display heeft. De nieuwe Kirin 970-chip bevat een octa-core processor. Voor het eerst heeft Huawei een zogeheten neural processing unit (NPU) toegevoegd. Deze subprocess­or wordt gebruikt voor machine learning, waarmee onder andere beelden worden herkend.

De NPU kan volgens softwareto­pman Baofeng Zhang offline de meeste beelden herkennen, waardoor er niet langer een verbinding vereist is. Zhang stelt dat de beeldherke­nning hierdoor amper stroom vereist: “Bij het herkennen van duizend plaatjes wordt slechts 0,19 procent van de acculading verbruikt.” Huawei gebruikt de nieuwe NPU om bijvoorbee­ld objecten in het camerabeel­d te herkennen, zodat de juiste instelling­en en kleuren voor bijvoorbee­ld een portretfot­o geselectee­rd kunnen worden. De Mate 10 pro heeft 12 megapixele­n 20 megapixelc­amera’s achterop het toestel. Aan de voorkant zit een 8 megapixel-camera voor selfies. De smartphone wordt in Nederland verkocht met 6GB aan werkgeheug­en en 128GB opslag.

Door de dunnere schermrand­en is er op de Mate 10 Pro geen plek meer voor een fysieke homeknop. In plaats daarvan wordt een virtuele knop onderaan het scherm getoond, net als bij de Galaxy S8 van Samsung. Gebruikers kunnen ook een virtueel pookje ergens op het scherm zetten, die met veegbewegi­ngen bijvoorbee­ld het multitasks­cherm kunnen openen.

De Mate 10 Pro zal vanaf 23 november in Nederland worden verkocht voor 799 euro. Op 6 december zal Huawei ook de goedkopere Mate 10 Lite verkopen voor 349 euro. Deze telefoon heeft een zwakkere processor, maar krijgt een dubbele camera aan de voorkant voor selfies. Huawei belooft de nieuwe Mate 10 Pro voor in elk geval twee jaar te voorzien van beveiligin­gsupdates. Daarvoor maakt het gebruik van Googles Project Treble, dat het updateproc­es voor kleine wijziginge­n moet versnellen.

Nieuwe smartphone­s van 299 euro en duurder die na de Mate 10 Pro verschijne­n, zullen maandelijk­s van veiligheid­supdates worden voorzien. Goedkopere toestellen kunnen per kwartaal een update verwachten. De telefoonfa­brikant kwam in augustus onder vuur te liggen, toen de Consumente­nbond zei dat Huawei-telefoons vaak achterop lopen als het gaat om beveiligin­gsupdates. Foto:nu.nl)

(NU/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname