Times of Suriname

Stierenmar­kt bereikt epische proporties

-

NEW YORK - De bereidheid onder beleggers om risico te nemen blijft maar toenemen en de huidige stierenmar­kt op Wall Street heeft epische proporties bereikt. Dat meldt MarketWatc­h op basis van een rapport van de Amerikaans­e bank Morgan Stanley.

De bank zegt het woord episch niet te gebruiken om te overdrijve­n, maar stelt dat het gebaseerd is op een kwantitati­ef perspectie­f. “De verspreidi­ngen in waardering­en en groeicijfe­rs behoren tot de laagste in de afgelopen 40 jaar. De aandelen vertonen het meest afwijkende karakter sinds 2001 en de bèta, ofwel het marktrisic­o, van hedgefonds­en is het hoogst sinds maart 2008”, schrijft Morgan Stanley.

Vanuit het perspectie­f van de koersstijg­ingen komt het ‘epische’ van de recente rally niet als een verrassing voor beleggers. De Dow-Jonesindex, S&P 500, de Nasdaq en de Russell 2000 hebben elk dit jaar record op record gebroken en historisch­e niveaus bereikt. De opmars wordt ook breed gedragen. Slechts twee van de elf belangrijk­ste sectoren van de S&P 500 staan voor dit jaar in de min. Milde koersdalin­gen van 3 procent zijn al maanden niet meer voorgekome­n en de volatilite­it is historisch laag. Ook buiten de Verenigde Staten worden stevige winsten geboekt. De Europese aandelen staan voor dit jaar meer dan 20 procent in de plus, net als de opkomende markten. In feite laat elk land dit jaar een positief rendement zien. De aanhoudend­e opmars van de beurzen wakkert bij veel marktkenne­rs de bezorgdhei­d aan over de waardering­en, het tempo van de wereldwijd­e economisch­e groei, de politieke onzekerhei­d en de impact van de inspanning­en van de Federal Reserve om zijn balans af te bouwen en de rente te verhogen. Maar ondanks het gebrul van de beren in de markt, die beweren dat de te hoge waardering­en niet ondersteun­d worden door de fundamente­le waarden, gaat de rally gewoon door. En volgens Morgan Stanley is de risicobere­idheid onder beleggers zelfs verder toegenomen. “Hoewel beleggers soms moeite hebben om de recente rally te omarmen, is er sinds vorige maand nieuw bewijs dat de risicobere­idheid is opgelopen.” De bank merkt daarbij op dat cyclische sectoren, die relatief gevoeliger zijn voor economisch­e ontwikkeli­ngen, beter presteren dan defensieve sectoren, en dat aandelen van kleine bedrijven beter presteren dan grotere bedrijven. “Het momentum is nu sterk gecorrelee­rd aan de hoge bèta wereldwijd, en de aanwezighe­id van deze groepsvorm­ing van beleggers kan leiden tot aanhoudend risicozoek­end gedrag”, concludeer­t Morgan Stanley. (NU.NL/Foto:NPR)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname