Times of Suriname

Medicatie tegen osteoporos­e slechts bij 10 procent oudere vrouwen

-

PARAMARIBO – Osteoporos­e of botontkalk­ing kan leiden tot botfractur­en, die soms levensbedr­eigend zijn. Toch is het een aandoening die wereldwijd nog niet goed bekend is, met alle gevolgen van dien voor degenen die eraan lijden. Dit staat in een persberich­t van het Medisch Diagnostis­ch Centrum (MDC).

Van osteoporos­e is sprake wanneer de botdichthe­id aanzienlij­k lager uitvalt dan normaal. Uit data is zelfs gebleken dat slechts 10 procent van de vrouwen met osteoporos­e ook daadwerkel­ijk medicatie hiervoor krijgt.

Hoewel de hedendaags­e technologi­e het mogelijk heeft gemaakt om osteoporos­e vroegtijdi­g te ontdekken en een effectieve behandelin­g te starten, blijkt de aandoening nog onvoldoend­e erkend en ondergedia­gnosticeer­d. De Internatio­nal Osteoporos­is Foundation (IOF) met zijn 240 nationale ledenveren­igingen vraagt daarom op 20 oktober, vandaag, Wereld Osteoporos­edag, extra aandacht voor het belang van botgezondh­eid en het voorkomen van osteoporos­e. Met de oproep ‘Hou van je botten Bescherm je toekomst’ wordt de wereldgeme­enschap eraan herinnerd dat het behoud van sterke, gezonde botten de sleutel is tot een actieve en onafhankel­ijke toekomst.

Tot voor kort werd osteoporos­e beschouwd als een onvermijde­lijk gevolg van verouderin­g. Deze denkwijzen zijn veranderd, sinds epidemiolo­gische studies hebben aangetoond hoe hoog de last van de ziekte is en de kosten ervan voor de maatschapp­ij en zorginstel­lingen, evenals de negatieve effecten op miljoenen patiënten wereldwijd. De afgelopen jaren zijn er belangrijk­e verbeterin­gen geweest in de diagnostis­che technologi­e; het is nu mogelijk om de ziekte te detecteren voordat er fracturen optreden. De Dexa-scan wordt internatio­naal beschouwd als de gouden standaard voor het identifice­ren van patiënten met osteoporos­e.

In Suriname is het Medisch Diagnostis­ch Centrum (MDC) vooralsnog de enige instantie die beschikt over een Dexa-scan, waarmee de aandoening kan worden opgespoord. Hoewel er nog geen gedetaille­erd onderzoek is gedaan naar de voorkomens van osteoporos­e in Suriname, blijkt uit cijfers van het MDC dat Suriname dezelfde internatio­nale tendens vertoont als het gaat om de opmars van osteoporos­e. Zo is bij 63% van het aantal personen, dat zich bij het MDC heeft laten onderzoeke­n, osteoporos­e of osteopenie vastgestel­d. Osteoporos­e blijkt het vaakst te voorkomen bij Aziaten, gevolgd door blanken. Een vroegtijdi­ge ontdekking kan het doorgaans natuurlijk­e proces van afbraak van de botmassa remmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname