Times of Suriname

XI: “China in 2050 een machtig en welvarend land”

-

BEIJING/PARAMARIBO – De Chinese president Xi Jinping verwacht dat zijn land in 2050 een hyper modern en welvarend land is. Dit zei de wereldleid­er woensdag tijdens de start van het 19de Congres van de Communisti­sche Partij van China in de Chinese hoofdstad. Het congres duurt tot en met 24 oktober. Nu al heeft zijn land volgens hem een goede basis hiervoor gelegd. In de Great Hall of the People heeft Xi woensdag op een kalme wijze zijn 3,5 uur durende speech gehouden. Op een rustige manier bracht Xi zijn speech ten gehore. Het staatshoof­d hield het congres voor dat zijn land een mooie toekomst mag tegemoet zien. Topics die onder meer door hem zijn aangehaald zijn veiligheid, de vooruitgan­g van de economie, het Chinees buitenland­s beleid en het openstelle­n van China.

Xi zegt dat doordat China zijn deuren niet meer gesloten houdt voor de wereld, enorme veranderin­gen zijn ontstaan. Hij verwacht dat CPC’s ontwikkeli­ngsplan zijn land tot een sterk en modern socialisti­sch land zal maken. Zijn verwachtin­g is dat China meer zal bijdragen aan de uitdaginge­n in de wereld. Het staatshoof­d onderstree­pt dat in deze tijd geen enkel land de uitdaginge­n alleen aankan. Een topic waarop Xi diep op is ingegaan is de strijd tegen corruptie. Er zijn de afgelopen vijf jaar maatregele­n doorgevoer­d om de corruptie terug te dringen. En met succes, gezien het grote aantal ambtenaren dat is opgepakt wegens corruptie.

Zaken die volgens de Chinese leider nog meer moeten worden aangepakt zijn het wegwerken van de inkomenskl­oof, economisch­e hervorming­en en het creëren van nog meer werkgelege­nheid voor de burgers. Iets wat zijn land zeker niet zal doen, is het kopiëren van buitenland­se politieke hervorming­en.

In zijn speech haalde Xi aan dat China een nieuw tijdperk van socialisme met Chinese karakteris­tieken is ingegaan. Volgende week, wanneer het 19de congres van de CPC is afgerond, moet China kiezen voor nieuw leiderscha­p. Een CPC-congres wordt om de vijf jaar gehouden.

TM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname