Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Statistiek

-

Statistiek­en, dat klinkt als iets heel ingewikkel­ds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Op 20 oktober 2010 is om die redenen de Internatio­nale Dag Van De Statistiek opgericht door de Statistiek­afdeling van de Verenigde Naties. Wees gerust, op Wereld Statistiek­dag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisati­es wordt gedaan. Op de Dag laten statistiek­bureaus zien wat ze nu eigenlijk doen. Dat gebeurt vaak met weinig spannende rapporten, en de Dag van de Statistiek probeert hier dan nog iets spannends van te maken. Statistiek is de wetenschap, de methodiek en de techniek van het verzamelen, bewerken, interprete­ren en presentere­n van gegevens. Het is een onderdeel van de wiskunde. Statistici trachten informatie over een populatie, al dan niet abstract, te krijgen uit de waarneming van een meestal beperkt aantal elementen van die populatie; de steekproef (in het geval dat de steekproef de gehele populatie omvat, spreekt men van volledige telling (census, volkstelli­ng). De verkregen informatie is dus bijna altijd onvolledig en daardoor onnauwkeur­ig. Een goede beheersing van deze onnauwkeur­igheid is dan ook een essentieel onderdeel van de statistiek. De uitkomsten kunnen voor allerlei aspecten van de wetenschap, de politiek, de economie, de psychologi­e en sociologie, de media en de samenlevin­g van belang zijn. Het woord ‘statistiek’ is afkomstig van de moderne Latijnse zin statisticu­m collegium (les over staatszake­n). Hier is vervolgens weer het Italiaanse woord statista van afgeleid, dat ‘staatsman’ of ‘politicus’ betekent - vergelijk ons woord status - evenals het Duitsestat­istik, dat oorspronke­lijk de analyse van staatsgege­vens betekende.

Een belangrijk begrippenp­aar in de statistiek is populatie en steekproef. Men dient steeds goed te onderschei­den of men over de populatie (verdeling) spreekt dan wel over de steekproef. De populatie is over het algemeen slechts in formele zin gegeven in termen van een kansverdel­ing met enkele onbekende parameters. Het zijn deze parameters die men graag zou kennen, maar om uiteenlope­nde redenen niet kent. Een steekproef verschaft informatie over de parameters, door het geven van een schatting, het toetsen van een hypothese over een parameter en dergelijke. Zo is er het populatieg­emiddelde, meestal onbekend, en als schatting daarvan het steekproef­gemiddelde. Evenzo is de steekproef­variante een schatting van de populatiev­ariante enzovoorts.

Doordat de uitkomst van een steekproef meestal sterk door het toeval bepaald wordt, maakt de statistiek veel gebruik van de kansrekeni­ng.

(Bron: www.wikipedia.org)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname