Times of Suriname

Lancering boek in India

-

PARAMARIBO – De presentati­e van It happened at Mariënburg, de Engelse vertaling van Cynthia Mc Leod’s Herinnerin­gen aan Mariënburg, vond op 16 oktober 2017 in Delhi, India in het imposante ‘Diaspora Huis’ plaats. Dit wordt vermeld in een persberich­t.

Dit gebeurde in aanwezighe­id van India’s Minister of State Hon. MJ Akbar, de directeur van Overseas Indian Affairs Mullay, de ambassadeu­rs van Nederland en Suriname, die allen het woord voerden. Verder waren praktisch alle ambassadeu­rs van Caraïbisch­e en Zuid-Amerikaans­e landen en nog circa tweehonder­d gasten van diverse Indiase instituten en universite­iten aanwezig. Uiteraard was de Surinaamse auteur, Cynthia Mc Leod er zelf ook, aangezien zij als een speciale missie was opgehaald in Amsterdam en begeleid werd naar Delhi door de eerste secretaris van de Nederlands­e ambassade in India. Mc Leod zei onder meer dat ze het bijzonder waardeerde dat er voor haar boek gekozen was en dat ze het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar land het als een eer beschouwde om voor de presentati­e in India te zijn. In deze roman wordt het verhaal verteld van een jonge vrouw, die met haar geheime geliefde India verliet, in Suriname op Mariënburg terecht kwam, en het veelbewoge­n levensverh­aal van haar dochter Sita, wiens nakomeling­en tenslotte vermengd raakten met alle etnische groepen en volledig integreerd­en in de Surinaamse maatschapp­ij.

De minister, die de roman zelf had gelezen, gaf in zijn toespraak aan hoe belangrijk het voor India is om te weten hoe het ruim honderd jaar geleden de landgenote­n verging, die soms met hoge verwachtin­gen dit avontuur van ‘contractar­beid elders’ aangingen en nooit terugkeerd­en naar hun land. Vandaar dat het ministerie van Overseas Indian Affairs met veel genoegen samenwerkt­e met de ambassades van Suriname en Nederland om speciaal deze Surinaamse roman te vertalen en in India te verspreide­n. Statistisc­he cijfers en getallen zijn belangrijk, maar middels een roman die het waargebeur­de verhaal vertelt, kan de lezer meeleven met de emoties. Vandaar dat hij vooral ingenomen was met de titel: It happened...

Na het officiële gedeelte volgde er een receptie waar alle gasten een exemplaar van het boek ontvingen dat ze met graagte door de auteur lieten signeren.

De volgende dag bracht de auteur een bezoek aan de Dehli Public School (de beste en meest gerenommee­rde school van India) waar ze de jongste leerlingen een verhaal vertelde over Okopipi, Suriname’s unieke blauwe kikker. Cynthia Mc Leod zal nog de Taj Mahal bezoeken, aangezien ze zelf aangeeft dat ze niet in India kan zijn zonder dit wereldwond­er te hebben gezien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname