Times of Suriname

Steeds meer vrouwen in nieuw kabinet

-

DEN HAAG - Het kabinet Rutte 3 is bijna compleet. In het rijtje nieuwe namen dat vandaag naar buiten is gebracht komen opvallend veel vrouwen voor.

Mark Rutte heeft eerder gezegd er niet naar te streven evenveel mannen als vrouwen op te nemen in zijn nieuwe kabinet. “Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man/vrouw is secundair.” De Canadese premier Justin Trudeau heeft juist altijd gezegd dat de helft dames moet zijn. Daar lijkt Rutte stiekem rekening mee te houden.

Voor het eerst in de historie gaan er twee vrouwen het ministerie van Defensie bestieren. VVD-Kamerlid Barbara Visser wordt staatssecr­etaris op het departemen­t. Ank Bijleveld (CDA) gaat, zoals gisteren bekend werd, het ministerie leiden.

Barbara Visser (40) kwam vijf jaar geleden in de Tweede Kamer terecht en bestierde de wegenporte­feuille bij de VVD. Een belangrijk­e portefeuil­le, omdat asfalt een belangrijk speerpunt is van de partij. Eerder was ze werkzaam bij het ministerie van Financiën en gemeentera­adslid in Zaanstad. In diezelfde gemeente was ze even wethouder.

Ank Bijleveld (55) treedt met haar benoeming in de voetsporen van haar vader. De huidige Commissari­s van de Koning in Overijssel wilde gisteren niet inhoudelij­k ingaan op haar voordracht, maar zegt wel een klik te hebben met het departemen­t. “Als dochter van een beroepsmil­itair ben ik er mee opgegroeid. Weinigen zullen het weten, maar mijn vader heeft mede de Nederlands­e Officieren­vereniging opgericht.”

Andere vrouwen die straks het kabinet in gaan zijn onder meer Tamara van Ark (43). Zij wordt staatssecr­etaris Sociale Zaken. Daarmee wordt ze beloond voor haar werk als zogenoemde chief whip voor de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

VVD’er Cora van Nieuwenhui­zen (54) komt uit het Europese Parlement en wordt minister van Infrastruc­tuur. De vraag is nog wie staatssecr­etaris van Milieu wordt, want het ministerie blijft wel Infrastruc­tuur en Milieu heten. Volgens ingewijden is de kans groot dat het een D66’er zal zijn, mogelijk Stientje van Velthoven. De VVD schuift uiteraard ook enkele mannen naar voren. Mark Harbers (48) deed de portefeuil­le financiën bij de VVD-fractie en wordt nu staatssecr­etaris Immigratie en Asiel.

Bruno Bruins (54) is momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV en gaat de rol van minister van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport vervullen. Hij krijgt een hell of a job met de grootschee­pse zorgbezuin­iging, die bijna 2 miljard moet opleveren.

In totaal komen er twee ministers voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap­pen, twee op Veiligheid en Justitie en twee voor Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport. Voor laatstgeno­emde ministerie staat ook Hugo de Jonge, CDAwethoud­er in Rotterdam klaar. Wat nog mist zijn een minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap­pen en voor Ontwikkeli­ngssamenwe­rking. Voor de post van Sociale Zaken wordt Wouter Koolmees (D66) vaak genoemd, maar ook die naam is nog niet bevestigd. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname