Times of Suriname

OM wil Utrechtse ‘kalifaat-kok’ vier jaar in cel

-

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil dat Mohamed D. (41) uit Utrecht vier jaar celstraf, waarvan 1 jaar voorwaarde­lijk, krijgt, omdat hij zich heeft aangeslote­n bij de terreurgro­ep IS. Mohamed is inmiddels weer terug in Nederland, hij zegt dat hij naar Irak ging om zijn jongere broer op te halen. Die broer, Mimoum, had zich al eerder samen met zijn vrouw en drie kinderen bij IS aangeslote­n. De ouders van de broers waren daar erg verdrietig over. Reden om te proberen om Mimoum terug te halen, stelde Mohammed gisteren in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Daarom reed hij samen met nog een broer (Karim) en een neef (Khalid) in augustus 2015 in een Skoda naar Turkije. Daar bracht een smokkelaar hen de grens met Turkije over. Waar hun broertje Mimoum precies was, wisten ze op dat moment nog niet. Nadat de drie een paar weken ‘in de woestijn’ hadden gezeten, worden ze op de bus naar de Iraakse stad Mosul gezet. Die is dan nog in handen van IS. Broer Mimoum blijkt daar 15 minuten vandaan te wonen. Maar hij wil niet mee terug. “We hebben het een paar keer gevraagd, maar hij wilde blijven. Dat is zijn keuze,” zegt Mohamed.

Mohamed zelf keert wel terug. Maar pas in november 2016. Dan meldt hij zich bij het Nederlands­e consulaat in Turkije. Als hij terugvlieg­t naar Schiphol, wordt hij direct aangehoude­n en vastgezet als teruggekee­rde Syriëgange­r. “Hij heeft zich aangeslote­n bij IS,” stelt het OM. “Zijn verklaring­en dat hij zijn broertje wilde gaan halen zijn ongeloofwa­ardig. Niemand wist ervan en er was geen echt plan om weer terug te komen.” De Utrechter beweert zelf dat hij, nadat hij in Mosul was beland, door IS werd gedwongen als kok in een tehuis voor gewonde strijders. Broer Karim werkte er als verpleger. Mohamed zou ook twee keer eerder hebben geprobeerd te vluchten, maar werd door IS tegen gehouden en vastgezet. “De tweede keer moest ik een document onder tekenen waarin stond dat ze me zouden doden als ik het nog een keer probeerde.”

Sinds zijn terugkeer (hoe hij terugkwam in Turkije bleef gisteren onduidelij­k) zit Mohamed vast op de terreurafd­eling van de gevangenis in Vught. Zijn broers Mimoum en Karim zijn waarschijn­lijk nog in Syrië of Irak. Neef Khalid zou daar zijn omgekomen. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname