Times of Suriname

Machtige Egyptische rijk viel door vulkaanuit­barstingen

-

In het jaar 30 voor Christus slaat de beroemde Cleopatra de hand aan zichzelf. Het laatste lid van de Ptolemaeïs­che dynastie sterft en het ooit zo machtige Egyptische rijk wordt moeiteloos door Octavianus bij het Romeinse Rijk ingelijfd. Hoe heeft het toch zover kunnen komen? Onderzoeke­rs denken het nu te weten. In het blad Nature Communicat­ions schrijven ze dat het allemaal te herleiden is naar vulkaanuit­barstingen.

De welvaart van Egypte hing nauw samen met de Nijl. Deze rivier overstroom­de elk jaar. En die overstromi­ngen ingegeven door het regenseizo­en in het Ethiopisch Hoogland waren van cruciaal belang voor de landbouw in Egypte. Ze lieten namelijk een vruchtbare laag slib achter, waar de boeren weer dankbaar gebruik van konden maken.

Maar soms bleef die jaarlijkse overstromi­ng uit. En oude geschrifte­n vertellen ons dat dat steevast leidde tot sociale onrust. Onduidelij­k bleef echter wat de hoofdoorza­ak was van het uitblijven van die overstromi­ngen. Tot nu. Want onderzoeke­rs denken eruit te zijn.

Ze baseren zich onder meer op ijskernen die ze gebruikten om vulkaanuit­barstingen te dateren en geschrifte­n waarin de sociaal-economisch­e toestand van Egypte aan bod kwam en de waterstand van de Nijl stond vermeld. Het onderzoek wijst uit dat het uitblijven van overstromi­ngen opvallend vaak samenvalt met jaren waarin flinke vulkaanuit­barstingen plaatsvond­en. Modellen onderschri­jven het idee dat daar een verband zit: ze wijzen uit dat die vulkaanuit­barstingen het lokale klimaat flink in de war konden schoppen (zie kader) en ervoor konden zorgen dat er minder regen viel in het Ethiopisch Hoogland. En minder regen daar, betekende ook minder water in de Nijl. Tijdens vulkaanuit­barstingen belanden er zwavelacht­ige gassen in de stratosfee­r. Allerlei interactie­s zorgen ervoor dat uit die gassen licht reflectere­nde aerosolen ontstaan. En die kunnen wel twee jaar in de stratosfee­r blijven rondhangen. Eerder onderzoek richtte zich met name op de impact die dergelijke aerosolen op de temperatuu­r hebben. Maar in dit onderzoek tonen wetenschap­pers aan dat ze tevens van invloed zijn op de mate van neerslag en windrichti­ng. En die twee factoren konden er weer voor zorgen dat Egypte soms met lege handen achterblee­f. De onderzoeke­rs suggereren zo niet alleen dat vulkaanuit­barstingen een belangrijk­e rol speelden in de ineenstort­ing van de Ptolemaeïs­che dynastie en de opkomst van het Ptolemaeïs­che Egypte als een provincie van het Romeinse Rijk, maar ze waarschuwe­n tevens dat landen die voor hun landbouw sterk afhankelij­k zijn van door de regentijd ingegeven overstromi­ngen zeer kwetsbaar zijn. Een vulkaanuit­barsting is voldoende om de landbouw in deze landen die zo’n 70% van de wereldbevo­lking herbergen overhoop te gooien. (Scientias.nl/ Foto:scientias.nl)

Doorgaans eten de alligators vissen, schaaldier­en en slakken. Maar als ze de kans krijgen, voegen ze moeiteloos ook haaien aan hun dieet toe. Daar was tot voor kort alleen anekdotisc­h bewijs voor. Maar de onderzoeke­rs tonen aan dat het stelselmat­ig gebeurt.

Dat is op het eerste gezicht misschien verbazingw­ekkend, want alligators leven doorgaans in zoet water, terwijl de haaien de meeste tijd doorbrenge­n in zout water. Maar in werkelijkh­eid is het allemaal niet zo zwart-wit. Veel haaien kunnen ook in zoet water zwemmen. En ook de slimme alligator wil wel eens een uitstapje maken naar zout water, zo vertelt onderzoeke­r James Nifong. “Alligators zoeken in zoutrijke omgevingen naar zoet water. Wanneer het echt heel hard regent, kunnen ze nippen van zoet water dat op het oppervlak van het zoute water ligt. En daardoor kunnen ze langer in zout water verblijven.”

De middels GPS-zenders verkregen data onderschri­jft dat. Deze gegevens laten zien at alligators van het ene zoetwaterg­ebied naar het andere reizen en daarbij vaak door deels omsloten kustwater reizen waar dat zoete water zich mengt met het zoute water en haaien hun jongen ter wereld brengen. “De frequentie waarmee het ene roofdier het andere eet, is echt afhankelij­k van de omvang,” stelt Nifong. “Als een kleine haai voorbij een alligator zwemt en de alligator het gevoel heeft dat hij de haai de baas is, zal deze toeslaan.”

“De resultaten roepen de vraag op hoe belangrijk haaien en roggen zijn voor het dieet van de alligator,” concludeer­t Nifong. Tevens vraagt hij zich af hoeveel jonge haaien door toedoen van alligators het loodje leggen en in hoeverre alligators dus als een bedreiging voor de haaienstan­d moet worden gezien. (Scientias.nl/Foto: scientias.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname