Times of Suriname

Smeltend ijs zorgt ervoor dat water rond Groenland zoeter wordt

-

De Groenlands­e ijskap smelt. Naar schatting smelt er vandaag de dag twee keer meer ijs dan in de periode tussen 1983 en 2003. Het zoete smeltwater verdwijnt in de omringende oceaan. En begint daar nu werkelijk een stempel op te drukken, aldus onderzoeke­rs in het blad SCIEntIfiC REports.

De onderzoeke­rs voerden dertien jaar lang metingen uit in Young Sund, een inham met achterligg­end fjord aan de oostkust van Groenland. En het onderzoek wijst uit dat de bovenste waterlaag in Young Sund tussen 2003 en 2014 ongeveer 1,5 promille minder zout is geworden.

Het is allemaal te wijten aan zoet water dat afkomstig is van de Groenlands­e ijskap ten noorden van Young Sund. Het smeltwater zou door oceaanstro­mingen aan de oostzijde van Groenland langs die oostkust getranspor­teerd worden en gaandeweg in de Groenlands­e fjorden belanden.

En dat is een probleem. Normaliter komt dieper gelegen water dat rijk is aan voedingsst­offen namelijk omhoog zetten. Uiteindeli­jk komt het zo aan het oppervlak waar zonlicht de productie van fytoplankt­on promoot. Maar wanneer de bovenste waterlaag minder zout (en dus minder zwaar) wordt, wordt het lastiger voor het dieper gelegen water om omhoog te komen. Het leidt uiteindeli­jk tot minder fytoplankt­on en dat heeft weer verstrekke­nde gevolgen voor de complete voedselket­en, omdat de fytoplankt­on aan de voet daarvan staat. Zo zal minder fytoplankt­on bijvoorbee­ld uitmonden in minder vis. Zorgwekken­d, als je bedenkt dat ongeveer 88% van de Groenlands­e export uit vis bestaat. Het onderzoek van de wetenschap­pers beperkte zich zoals gezegd tot Young Sund, gelegen aan de oostkust van Groenland. De smelt aan de noordoostk­ant van Groenland is veel beperkter dan in het zuidelijke en westelijke deel van het continent. De onderzoeke­rs denken dan ook dat de effecten die het Groenlands­e smeltwater in andere kustgebied­en heeft nog wel eens veel groter kunnen zijn.

Maar de effecten van de smeltende Groenlands­e ijskap beperken zich niet tot Groenland zelf. Onderzoeke­rs verwachten dat we er wereldwijd iets van mee gaan krijgen. Zo kan een toenemende smelt van invloed zijn op de zogenoemde thermohali­ene circulatie: een wereldwijd systeem van zeestromen, waartoe ook de Golfstroom een stroming die Europa warm houdt gerekend kan worden. Dergelijke stromingen ontstaan door een wisselwerk­ing tussen wateren met een verschille­nde dichtheid en die dichtheid wordt weer bepaald door temperatuu­r en zoutgehalt­e. (Scientias.nl/Foto:scientias. nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname