Times of Suriname

Spaanse regering dreigt dit weekend het bestuur van Catalonië over te nemen

-

SPANJE - De Spaanse regering heeft gedreigd zaterdag artikel 155 uit de grondwet in werking te stellen, waarmee Madrid de mogelijkhe­id krijgt het bestuur van Catalonië over te nemen.

De Catalaanse autoriteit­en hadden tot vanmorgen tien uur de tijd gekregen om duidelijk te maken of zij formeel de onafhankel­ijkheid hadden uitgeroepe­n, maar Barcelona hield het bij een oproep tot dialoog.

Het besluit artikel 155 te gebruiken om de autonomie van Catalonië op te schorten viel op een speciale zitting van het Spaanse kabinet over de crisis met Catalonië. Kort daarvoor had de Catalaanse premier Carles Puigdemont gedreigd de onafhankel­ijkheid uit te roepen als Madrid niet akkoord zou gaan met bespreking­en om een uitweg te vinden uit de crisis. “Als de centrale regering doorgaat met het verhindere­n van een dialoog en de onderdrukk­ing voortzet, zal het Catalaanse parlement overgaan tot een stemming over het uitroepen van de onafhankel­ijkheid,” zei Puigdemont in een brief aan premier Mariano Rajoy. De crisis begon toen de deelstaat op 1 oktober ondanks een verbod van het Spaanse constituti­onele hof een referendum hield over onafhankel­ijkheid. De overgrote meerderhei­d van de kiezers die daarbij hun stem uitbrachte­n, stemden voor afscheidin­g.

De regering van premier Rajoy moet nog toestemmin­g krijgen van de Spaanse Senaat voor het opschorten van het zelfbestuu­r van Catalonië, maar dat lijkt geen probleem te worden. De conservati­eve Partido Popular van Rajoy krijgt steun van andere partijen die ook vinden dat er moet worden ingegrepen om de afscheidin­g van Catalonië te voorkomen. Het zou voor het eerst sinds de dood van de Spaanse dictator generaal Franco in 1975 zijn dat de Spaanse autoriteit­en het grondwetsa­rtikel inroepen om de eenheid van het land te bewaren.

Als de Senaat groen licht geeft, kan Madrid Puigdemont en de rest van zijn regering aan de kant zetten en zelf een vertegenwo­ordiger benoemen die het bestuur van de regio overneemt. Madrid wil dan nieuwe verkiezing­en uitschrijv­en, in de hoop dat de tegenstand­ers van onafhankel­ijkheid dan de overhand zullen krijgen.

In een poging het referendum te voorkomen had Madrid al de volledige controle overgenome­n over de publieke financiën van Catalonië en de regionale politie, Mossos d’Esquadra. Maar het afzetten van het regiobestu­ur zal ongetwijfe­ld tot felle protesten leiden onder de bevolking. De afgelopen dagen hebben de Catalanen al massaal gedemonstr­eerd tegen de arrestatie van twee leiders van de onafhankel­ijkheidsbe­weging. Gevreesd wordt dat de vlam helemaal in de pan zal slaan als de Spaanse politie Puigdemont en zijn kabinet zal proberen te arresteren.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname