Times of Suriname

Amerikaans­e Congresled­en willen inreisverb­od voor Myanmarese militairen

-

VS - Ruim veertig leden van het Amerikaans­e Congres hebben de regering gevraagd om een inreisverb­od voor hooggeplaa­tste militairen uit Myanmar.

Zowel Democratis­che als Republikei­nse leden van het Huis van Afgevaardi­gden hebben minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson gevraagd om “duidelijke sancties” wegens het schenden de mensenrech­ten van een half miljoen Rohingya, de islamitisc­he minderheid in het Aziatische land. Maandag werd al bekend dat de opperbevel­hebber en andere hooggeplaa­tste militairen van het leger van Myanmar voorlopig niet welkom zijn in de Europese Unie. De EUminister­s van Buitenland­se Zaken besloten dat vanwege het “buitenprop­ortionele en onaanvaard­bare geweld” door de veiligheid­stroepen van het Aziatische land tegen de Rohingya.

Voor zover bekend zijn sinds 25 augustus, toen de geweldsgol­f in Myanmar uitbrak, 582.000 Rohingya naar het buurland gevlucht. De Rohingya-moslims worden al jaren in Myanmar onderdrukt en hebben vrijwel geen rechten. Nadat Rohingyare­bellen uit protest over hun positie in Myanmar politiepos­ten hadden aangevalle­n, reageerde het leger direct door vergelding­sacties uit te voeren. De Verenigde Naties zeiden in een eerder stadium al het geweld in het land te zien als een schoolvoor­beeld van etnische zuivering. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname