Times of Suriname

Verhoging controle op handelszak­en Paramaribo-Noord

-

PARAMARIBO – De Bestuursdi­enst van Paramaribo-Noordoost is in samenwerki­ng met het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG), de Economisch­e Controle Dienst (ECD), Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM), Korps Politie Suriname (KPS) en het Korps Brandweer Suriname (KBS) gestart met verhoogde controles op handelszak­en. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

Drie supermarkt­en en een barrestaur­ant in het ressort Blauwgrond en één hotelresta­urant in het ressort Rainville zijn in opdracht van districtsc­ommissaris Mike Nerkust tot nader order gesloten vanwege het overtreden van meerdere wetten. Bij controle is gebleken dat de meeste vergunning­svoorwaard­en niet worden nageleefd.

Doordat er sprake is van gecombinee­rde controles, zijn ook bouwsels die niet conform de veiligheid­svoorschri­ften zijn opgezet, geïdentifi­ceerd. Ook uitwerpsel­en van ongedierte en slechte hygiëne in de verkoop- als opslagruim­te, alsook op het terrein zijn de instanties tegengekom­en. Bereiding van oud voedsel, opslagruim­tes die niet aan de voorwaarde­n voldoen (niet goed afgesloten, de goederen zijn niet op stellages van minstens 30 cm geplaatst), vervallen goederen op de schappen, gebrek aan verpakking­sruimte (verpakking geschiedt in de garage), geoxideerd­e vriezers en een illegale vreemdelin­g, die voor verhoor naar het politiebur­eau is overgebrac­ht, hebben gemaakt dat de ondernemin­gen per direct de deuren moesten sluiten.

De ongeregeld­heden die zijn geconstate­erd, variëren van winkelpers­oneel dat niet beschikt over een food handlers-certificaa­t (keuringsce­rtificaat) tot goederen die niet van een etiket zijn voorzien. Tijdens de controles zijn de instanties ook gestuit op contaminat­ie van voedsel, verkoop van illegale sigaretten en alcoholisc­he dranken, illegale aftap van water, geen vluchtwege­n (nooduitgan­gen) en geen of onvoldoend­e geschikte brandblusa­pparaten.

De ondernemer­s hebben een lijst met correctiem­aatregelen ontvangen en hebben de gelegenhei­d om aan alle vergunning­s-, veiligheid­s- en gezondheid­svoorwaard­en te voldoen. Krachtens artikel 13 der Voedingsmi­ddelen Verordenin­g 1911 Geldende tekst (G.B.1953 No.134) blijven de zaken tot nader order gesloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname