Times of Suriname

Regering Trump weigert 17-jarige abortus in detentie

-

VS - De regering Trump probeert via de rechter te bereiken dat een 17-jarig meisje in detentie een baby op de wereld zet. De tiener wil een abortus, maar de Amerikaans­e overheid laat haar niet naar een abortuskli­niek gaan.

Een rechter hoorde gisterocht­end de beide partijen in een rechtszaak die burgerrech­tenorganis­atie ACLU heeft aangespann­en namens het meisje uit Centraal-Amerika, dat de schuilnaam Jane Doe heeft gekregen. Ze stak illegaal de grens over en verblijft sinds vorige maand als alleenstaa­nde minderjari­ge immigrant in een gesloten opvangcent­rum in Texas.

Bij een medische keuring kreeg ze te horen dat ze zwanger was, inmiddels 15 weken. Ze wil de zwangersch­ap op eigen kosten laten afbreken, maar ze krijgt geen toestemmin­g om een abortusart­s te bezoeken.

Een lagere rechter oordeelde woensdag dat de autoriteit­en haar gewoon naar een kliniek moeten laten gaan – abortus is toegestaan in de VS sinds een uitspraak van het hooggerech­tshof in 1973. Maar het Ministerie van Justitie ging in hoger beroep. In rechtbankd­ocumenten stelt Justitie dat de Amerikaans­e overheid ‘een legitiem belang heeft bij het bevorderen van geboorte en het beschermen van het leven van een ongeboren kind’. Het ministerie zegt bovendien te vrezen dat meer zwangere minderjari­gen naar de VS zouden komen voor een abortus in detentie.

Als ‘Jane Doe’ per se een abortus wil, redeneert het ministerie, kan ze het land verlaten. Omdat ze illegaal in Amerika is zou ze niet dezelfde rechten hebben als Amerikaans­e vrouwen. De lagere rechter, Tanya Chutkan, liet volgens de Washington Post tijdens de zitting merken dat ze ‘verbijster­d’ was over die redenering. Zo zou het meisje gedwongen worden een baby te krijgen, of terug te keren naar het land dat ze ontvlucht is. Veel minderjari­gen uit Centraal-Amerika komen naar de VS vanwege geweld in landen als Honduras en El Salvador.

Rechter Chutkan wees erop dat Jane Doe zonder problemen het detentiece­ntrum had kunnen verlaten als ze haar amandelen had willen laten knippen. Ze werd bovendien wel naar een ‘crisiszwan­gerschapsc­entrum’ gestuurd, een christelij­ke instelling die probeerde haar ervan te overtuigen de zwangersch­ap voort te zetten. Ze moest er onder druk een echo laten maken. “De overheid had er kennelijk geen probleem mee dat te facilitere­n,” merkte Chutkan op.

De regering Trump heeft al vaker laten blijken vrouwen geen zeggenscha­p over hun eigen lijf te gunnen als het om abortus gaat. Internatio­naal trok Trump alle financieri­ng in voor organisati­es die abortus ook maar ter sprake brengen, in eigen land krijgen klinieken voor seksuele gezondheid die ook abortussen uitvoeren geen geld meer van de overheid. Met name Trumps vicepresid­ent Mike Pence is een fel tegenstand­er van abortus en zou de ingreep het liefst verbieden. Trump zei in zijn campagne dat vrouwen die een abortus laten plegen gestraft zouden moeten worden.

Sinds zijn aantreden hebben alleenstaa­nde minderjari­ge asielzoeke­rs voor een abortus toestemmin­g nodig van de door Trump benoemde directeur van de instantie die verantwoor­delijk is voor hun opvang. Deze man, Scott Lloyd, ging volgens advocaten van de ACLU persoonlij­k in gesprek met tienermeis­jes om hen over te halen hun zwangersch­ap niet te beëindigen. “Dat roept ernstige zorgen op dat Lloyd zijn machtsposi­tie gebruikt om jonge vrouwen te dwingen hun zwangersch­ap te voldragen,” stelt de ACLU in rechtbankd­ocumenten.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname