Times of Suriname

Uitbaggere­n Surinameri­vier laat te lang op zich wachten

-

PARAMARIBO - In de stappen die Staatsolie Maatschapp­ij Suriname treft om zich voor te bereiden op een olievondst voor de kust, blijkt dat het uitbaggere­n van de Surinameri­vier gauw als hoge prioriteit moet worden opgenomen in het beleid. Dit is een van de maatregele­n die Staatsolie legt op het bord van de politiek en de regering.

De kosten die gepaard gaan met een logistieke operatie voor de kust zijn erg hoog en daar zouden Surinaamse bedrijven een graantje van kunnen meepikken. De haven van Paramaribo zal dan wel te allen tijde bereikbaar moeten zijn en niet afhankelij­k zijn van de waterstand.

“Alles wordt vanuit de haven van Trinidad gedaan, omdat de boten veel te groot zijn en die kunnen de haven hier niet binnen”, zegt Staatsolie­baas Rudolf Elias.

Het uitbaggere­n van de Surinamerr­ivier kan voor een enorme spin-off zorgen voor delen van het bedrijfsle­ven in Suriname en met een eventuele olievondst staat er een hoop werk voor de kust te doen in de ontwikkeli­ngsfase voordat overgegaan kan worden tot productie. Met de ondiepe Surinameri­vier wordt het Surinaams bedrijfsle­ven tekort gedaan ten voordele van onder andere Trinidadia­anse ondernemer­s. Dit geheel plaatje gaat Staatsolie in kaart brengen en vervolgens bespreken met de aandeelhou­der die uiteindeli­jk de knoop moet doorhakken. “Een boorschip kost al een miljoen dollar per dag. Men kan niet uren wachten op hoog water om de Surinameri­vier binnen te varen. Die logistiek gaan we in kaart brengen”, zegt Elias. “Dan kunnen wij meer doen met de tender en slimmer zijn dan Trinidad. Misschien moeten we meer gaan werken met Guyana”, aldus de Staatsolie­topman.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname