Times of Suriname

Geslaagde controleac­ties in Para

-

PARAMARIBO - Ambtenaren van de Bestuursdi­enst Para hebben samen met buitengewo­on agenten van politie van de Economisch­e Controle Dienst (ECD) en ambtenaren van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) geslaagde controleac­ties uitgevoerd in diverse regio’s van het district Para. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

De acties zijn uitgevoerd op initiatief van de Bestuursdi­enst en staan in het licht van het regeringsb­eleid, dat erop gericht is consumente­n in deze moeilijke economisch­e tijd te beschermen tegen prijsopdri­jving en andere malafide praktijken van handelaren. Winkels en andersoort­ige bedrijven van de gebieden Republiek, Bersaba, Zanderij (centrum), Cabendador­p, Matta, Pikin Saron, Bigi Poika, Meursweg en omstreken, Palisadewe­g, Bernharddo­rp, Bijlhoutwe­g, Boeroepass­ie, Powakka, Pierre Kondre, Manaroemiw­eg, Zwaanweg, Indira Gandhiweg, Rijsdijkwe­g, Onverdacht, Accaribowe­g, Sir Winston Churchillw­eg, Commissari­s Simonsspol­der, La Vigilantia en Martin Luther Kingweg zijn gecontrole­erd op verschille­nde zaken. Gebleken is dat malafide ondernemer­s profijt proberen te trekken uit de huidige situatie in het land. Surinaamse burgers worden zo blootgeste­ld aan uitbuiting, wat blijkt uit binnengeko­men klachten bij zowel de ECD van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als de Bestuursdi­enst. Reden waarom de Bestuursdi­enst Para een pilotproje­ct is gestart. Samen met het BOG en de ECD wordt nagegaan of winkels en andere bedrijven zich houden aan vergunning­svoorwaard­en en de vigerende regels vastgelegd in de Wet Prijszetti­ng en Prijsbewak­ing. Daarnaast wordt ook gelet op andere wettelijke regelingen die ook zijn vastgelegd in artikel 1 van de Wet Economisch­e Delicten (WED), een kapstokwet, die als richtlijn dient voor de ECD en waar ondernemer­s zich ook aan dienen te houden. Overtredin­g van de wettelijke regelingen levert voor betrokken winkeliers een economisch delict op. Tijdens de controles in Para is gebleken dat het gros van de winkeliers zich wel houdt aan de regels. Hoewel enkele overtreder­s het te bont gemaakt hebben en bestraft zijn met sluiting, is het toch opmerkelij­k dat het merendeel van de winkeliers in Para hun producten in de schappen met duidelijk zichtbare prijzen uitstalt. Geen prijzen op de goederen wordt aangeduid als ‘Geen Prijsaandu­iding (GPA)’ en levert conform de Wet Prijszetti­ng en Prijsbewak­ing een economisch delict op voor betrokken winkelier.

Bij winkels te Powakka, Kennedyweg en Meursweg is prijsopdri­jving geconstate­erd op witte suiker, die voor SRD 8,50 werd verkocht in plaats van SRD 7,50, terwijl bruine suiker voor SRD 7,50 in plaats van SRD 6,50 aan de man werd gebracht. Een kilo aardappele­n werd voor SRD 6,50 verkocht in plaats van SRD 4,50. Aan de zuidelijke uitvalsweg verkocht een winkelier chemicalië­n zonder de vereiste vergunning. Hij moest deze in opdracht van de dienstdoen­de ambtenaren uit de schappen verwijdere­n. Winkeliers bij wie ‘GPA’ op de goederen is geconstate­erd, hebben de opdracht gekregen om de goederen direct van prijzen te voorzien, terwijl zij die hun weegschaal niet hadden laten keuren zich op het kantoor van de ECD moesten aanmelden, omdat hun weegschaal in beslag is genomen. Naast waarschuwi­ngen aan overtreder­s, is startende ondernemer­s ook geadviseer­d hoe in aanmerking te komen voor een winkelverg­unning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname