Times of Suriname

Suriname krijgt binnenkort mond- en klauwzeer vrije status

-

PARAMARIBO – De afdeling Veterinair­e Dienst van het onderdirec­toraat Veeteelt verzorgt op 25 en 26 oktober, in het kader van de mond en klauwzeer (MKZ) uitbraak simulatie, een bijeenkoms­t met actoren. Dit wordt georganise­erd om de positie van vrije status van MKZ te behouden en te beschermen in Suriname. De bijeenkoms­t geschiedt in samenwerki­ng met de PANAFTOSA, een dochterorg­anisatie van de PAHO (Pan American Health Organizati­on). Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

Suriname is vrij van vele beruchte dierlijke ziekten zoals MKZ, klassieke varkenspes­t (KV) en aviaire influenza (AI). Aangezien MKZ nog nooit is gerapporte­erd in Suriname, kan ons land gekenmerkt worden als ‘historisch’ vrij van deze ziekte. Om deze bijzondere positie te behouden en om het land te beschermen tegen MKZ, dienen er maatregele­n te worden genomen.

Suriname deelt zeer fragiele en soms zeer toegankeli­jke grenzen met zijn buren, waardoor de kans op ziekteinle­iding een echte bedreiging vormt. Bovendien heeft de openstelli­ng van het achterland de ongecontro­leerde migratie van dieren verhoogd. Hierdoor wordt het moeilijker om het vee en de verspreidi­ng van ziekten bij mens en dier te controlere­n. Door financiële beperkinge­n en andere middelen, die nodig zijn om dierziekte be waking te bewerkstel­ligen, kunnen controlewe­rkzaamhede­n niet optimaal worden uitgevoerd. De toegenomen zee en luchtreize­n en de invoer van levende dieren en vlees uit (bekende geïnfectee­rde) landen, legaal en illegaal, zorgen dan ook voor de noodzaak om de diergezond­heid of status te beschermen in Suriname.

Aangezien preventie heel belangrijk is, wordt dan ook verwacht dat de faciliteit­en beschikbaa­r worden gesteld zodat het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de noodzakeli­jke preventiev­e maatregele­n kan treffen. De sleutel tot het succes van een dergelijk noodplan, beschreven in het MKZdraaibo­ek, is afhankelij­k van snelle reactie en snelle totale samenwerki­ng van alle relevante actoren. Andere belangrijk­e stappen zijn; het op orde brengen van onze veterinair­e wetgeving, de bedrijvenr­egistratie, de dierziekte surveillan­ce en de toetsing van het MKZdraaibo­ek middels een MKZuitbraa­k simulatie.

Met de versterkin­g van de veterinair­e diensten door de ondersteun­ing van PANAFTOSA, zal het behalen van het officieel internatio­naal MKZ vrije status, bewerkstel­ligd worden. Suriname werkt sinds 2013 nauw samen met PANAFTOSA. De coördinati­e van de MKZuitbraa­k simulatie ligt in handen van Astrid van Sauers, Staat dierenarts, werkzaam bij de Veterinair­e Dienst en belast met dierziekte surveillan­ce en –monitoring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname