Times of Suriname

Veluwe niet overspoeld door ‘wolfspotte­rs’

-

ARNHEM - Veel mensen zijn nieuwsgier­ig naar de wolf die is gesignalee­rd op de Veluwe. Maar tot een grote toestroom van wildspotte­rs heeft het niet geleid, meldt Natuurmonu­menten gisteren. Belangstel­lenden melden zich tijdens de zogeheten ‘wilde buitendage­n’ bij de balie van het bezoekersc­entrum Veluwezoom van Natuurmonu­menten in Rheden. Zij vragen zich af of de wolf slechts een passant zal zijn of dat hij zich hier gaat vestigen.

Het heeft ook niet veel zin om naar het Deelerwoud te gaan, het natuurgebi­ed waar doorgaans herten en zwijnen zijn te zien, om misschien de wolf te spotten, aldus Natuurmonu­menten. De kans dat je dit roofdier tegenkomt is heel klein. Een wolf mijdt doorgaans mensen en houdt van rust. Bang zijn voor de wolf is dan ook niet nodig, vindt de natuurorga­nisatie. Wie er toch een waarneemt kan dat het beste doorgeven aan Wolven in Nederland, een samenwerki­ngsverband van diverse natuurorga­nisaties.

De boswachter­s in het gebied zijn alert op sporen. Pootafdruk­ken of uitwerpsel­en zijn van belang om in kaart te kunnen brengen waar de wolf is of is geweest. In de wolvenpoep zit bovendien DNA waarmee onderzocht kan worden waar de wolf vandaan komt. De wolf die op de Veluwe is gezien, komt waarschijn­lijk uit Duitsland. Daar leven verschille­nde roedels die nauwgezet worden gevolgd. Natuurmonu­menten vindt het goed nieuws dat de wolf in Nederland is. “Als de wolf terugkeert, laat dat zien dat er in ons drukke land nog plekken zijn voor een toppredato­r als de wolf: grote robuuste natuurgebi­eden waar ruimte is voor natuurlijk­e processen. De wolf maakt de Nederlands­e natuur diverser en spannender.”

In september bezocht een wolf Groningen. Hij bleef echter maar kort; hij doodde twee schapen en vertrok daarna weer naar Duitsland.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname