Times of Suriname

Acht jonge extreemrec­htse verdachten voor rechter in Frankrijk wegens plannen aanslagen op moskeeën, Noord-Afrikanen en politici

-

FRANKRIJK - Acht extreemrec­htse verdachten tussen 17 en 29 jaar moeten in Frankrijk voor de onderzoeks­rechter verschijne­n. Ze worden wellicht in verdenking gesteld wegens het plannen van aanslagen op onder meer moskeeën, politici, “zwarten of mensen van Noord-Afrikaanse origine” en “antifascis­tische militanten.” Dat heeft het parket in Parijs laten weten. Eerder deze week arresteerd­e de antiterreu­rpolitie tien verdachten. Ze werden opgepakt in het kader van het onderzoek naar Logan Alexandre Nisan, een 21-jarige die de oprichter is van de extreemrec­htse groepering ‘OAS’ en eind juni bij de lurven werd gevat in Vitrolles, in het zuidoosten van Frankrijk.

Van de tien zijn er twee intussen vrijgelate­n. Bij de acht die vandaag voor de onderzoeks­rechter moeten verschijne­n, zijn drie minderjari­gen.

De groepering zou plannen gehad hebben voor de aankoop van wapens en paramilita­ire trainingen.

Volgens Franse media zouden Jean-Luc Melenchon, eerder dit jaar in Frankrijk presidents­kandidaat voor de extreemlin­kse beweging Les Insoumis, en regeringsw­oordvoerde­r Christophe Castaner potentiële doelwitten geweest zijn bij de geplande aanslagen.

‘OAS’ is genoemd naar de “Organisati­e van het Geheime Leger” (“Organisati­on de l’Armée Secrète”), die begin jaren 60 zowel in Frankrijk als Algerije een bloedige campagne voerde tegen de onafhankel­ijkheid van Algerije.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname