Times of Suriname

Japan evacueert tienduizen­den voor naderende tyfoon

-

JAPAN - De Japanse autoriteit­en hebben tienduizen­den mensen in verschille­nde delen van het land geadviseer­d te evacueren wegens het naderen van de tyfoon Lan. De tyfoon bereikt vandaag het vaste land van Japan.

Volgens meteorolog­en kan de tyfoon in het oosten en het centrale deel van het land windsnelhe­den tot 160 kilometer per uur bereiken. Ze hebben gewaarschu­wd voor zware regenval en overstromi­ngen, onder meer in de omgeving van Tokio. Autofabrik­ant Toyota schort vanmorgen de werkzaamhe­den in alle assemblage­fabrieken in Japan op wegens het passeren van de tyfoon. Honderden vluchten zijn geannuleer­d. Gisteren werd het land al getroffen door flinke regenbuien.

Japanners gingen gisteren naar de stembus voor een nieuw parlement. Premier Shinzo Abe ontbond vorige maand het parlement. Hij hoopt een meerderhei­d te behouden voor zijn coalitie onder leiding van de LiberaalDe­mocratisch­e Partij (LPD). Volgens exitpolls van Japanse media stevent de partij van Abe af op een grote verkiezing­swinst. De peilingen van nieuwszend­er TBS geven aan dat de LPD 311 van de 465 zetels wint, genoeg voor een tweederde meerderhei­d. Andere zenders geven aan dat de partij onder die grens blijft hangen. Abes eigen popularite­it daalde dit jaar door schandalen tot rond de 30 procent. Door de crisis rond Noord-Korea kan hij zich als een sterke leider profileren en zit hij weer in de lift. Als de exitpolls kloppen, wordt Abe de langstzitt­ende premier van Japan. Hij vervult die functie al sinds 2012. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname