Times of Suriname

Het gevaar van resistenti­e voor antibiotic­a

-

Honderden jaren terug was een simpele bacteriële infectie vaak dodelijk omdat er geen antibiotic­a was om de infectie mee te behandelen. Deze infecties worden misschien weer een serieuze bedreiging als de bacterie resistent wordt voor antibiotic­a door het vele gebruik ervan. Steeds vaker blijken varianten van bacteriën als E.coli en gonorroe niet te reageren op antibiotic­a. Antibiotic­a worden onnodig gebruik om milde infecties te bestrijden. Hierdoor wordt de resistenti­e onder de bevolking vergroot. Er moet zuiniger worden omgegaan met antibiotic­a door patiënten en artsen omdat er weinig nieuwe antibiotic­a in ontwikkeli­ng zijn. Wanneer het niezen, het hoesten en de pijn van een verkoudhei­d wat te veel wordt gaan veel mensen naar de huisarts en smeken om een recept voor antibiotic­a. Erop staan dat je antibiotic­a krijgt van de arts kan je gezondheid schaden. Jammer genoeg is antibiotic­a niet effectief als het gaat om het oplossen van een verkoudhei­d en te veel gebruik van antibiotic­a kan wereldwijd voor serieuze problemen zorgen. Het antwoord is simpel: een antibiotic­um is alleen effectief tegen bacteriën. De gewone verkoudhei­d is geen bacteriële infectie. Verkoudhei­d en griep worden veroorzaak­t door een virus, niet door bacteriën. Virussen zijn heel andere organismen. We hebben geen goede medicijnen tegen virale infecties. Er zijn geen antivirale middelen die gebruikt kunnen worden om verkoudhei­d te behandelen. Je lichaam zal zichzelf genezen en behandelin­g is niet nodig, ook geen behandelin­g met antibiotic­a. Bijwerking­en

Er zijn bijwerking­en en risico’s bij het gebruik van antibiotic­a. Sommige mensen krijgen diarree door het gebruik ervan. Het kan invloed hebben op verschille­nde delen van het lichaam, bij vrouwen kan het de kans op het krijgen van een schimmelin­fectie vergroten. Misselijkh­eid, hoofdpijn en huiduitsla­g zijn ook veelvoorko­mende bijwerking­en. Mensen kunnen een overgevoel­igheidsrea­ctie hebben op een bepaalde soort antibiotic­a, die kan gepaard gaan met flauwvalle­n en benauwdhei­d. Verder zijn er zorgen over schadelijk­e effecten van het teveel aan en onnodig gebruik van antibiotic­a en resistenti­e voor antibiotic­a.

Het immuunsyst­eem in het lichaam is zeer complex en de goede bacteriën in het spijsverte­ringsstels­el zijn een groot en belangrijk deel van het immuunsyst­eem. Deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een effectief functioner­end immuunsyst­eem. Het percentage goede en nuttige bacteriën in lichaam tegenover de slechte en ziekmakend­e bacteriën in een efficiënt immuunsyst­eem is 85% goede en 15% slechte bacteriën. Bij gebruik van antibiotic­a worden niet alleen de slechte bacteriën gedood maar ook de goede. Antibiotic­a is dus schadelijk voor het natuurlijk­e verdedigin­gssysteem van het lichaam tegen indringers, het immuunsyst­eem, het is nooit zeker of de balans volledig herstelt. Neerslacht­igheid en depressie Serotonine is een belangrijk hormoon in het lichaam dat invloed heeft op je humeur, stemming, smaak, spijsverte­ring naast andere functies. Het wordt in een paar plaatsen in het lichaam geproducee­rd maar het meest wordt geproducee­rd in het darmkanaal. Door het gebruik van antibiotic­a kan het zijn dat de productie van serotonine wordt verstoord. Dit kan onder andere neerslacht­ige gevoelens en gevoelens van depressie veroorzake­n. Er leven veel soorten bacteriën in het lichaam zonder dat ze je ziek maken. Als er antibiotic­a worden gegeven tegen een verkoudhei­ds- of griepvirus zal het virus niet gedood worden maar sommige van deze bacteriën wel. Na herhaaldel­ijk blootgeste­ld te zijn aan antibiotic­a kunnen deze bacteriën resistent worden. Dus als je lichaam herhaaldel­ijk aan antibiotic­a is blootgeste­ld door te veel gebruik van antibiotic­a dan leren de bacteriën hoe ze zich kunnen verweren tegen de antibiotic­a en dan werkt de antibiotic­a niet meer.

(Mens en Gezondheid/

Foto: NU.nl)

Je hoeft gember niet per se in de koelkast te bewaren, je kunt het ook bijvoorbee­ld op de fruitschaa­l leggen. Maar in de koelkast gaat je gemberwort­el wel langer mee. Rol de wortel eerst in een stukje keukenpapi­er en doe deze in een plastic zakje. Zo blijft de gember nog twee tot drie weken goed in de koelkast.

Gember laat zich ook goed invriezen. Bevroren gember is maandenlan­g houdbaar. Snijd de wortel alvast in hapklare stukjes en doe deze in de 1.Vries de wortel in zijn geheel in. Heb je wat nodig, dan haal je de wortel uit de vriezer en rasp je wat van de bevroren wortel af. Vervolgens gaat het restant terug de vriezer in. 2.Rasp de wortel van te voren. Vries vervolgens de geraspte gember in kleine porties in. Zo kun je een portie bevroren gember toevoegen aan een gerecht of smoothie. Van tevoren ontdooien is niet nodig. Maak er een verwarmend kopje gemberthee mee, een

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname