Times of Suriname

Reeds 360 mastaanrij­dingen voor dit jaar

-

PARAMARIBO - Voor dit jaar heeft de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) van januari tot en met dit weekeind al 360 mastaanrij­dingen genoteerd. Het afgelopen weekeind alleen vonden er drie mastaanrij­dingen plaats die een enorme schade hebben veroorzaak­t met als gevolg dat buurten voor langere tijd van elektricit­eit verstoken waren.

In 2017 varieert de schade per mastaanrij­ding tussen minimaal SRD 1.500 en maximaal SRD 54.000. Via de verzekerin­g incasseert de EBS de totale schade bij lange na niet. Uit cijfers van de afgelopen 8 jaren blijkt dat het bedrijf ongeveer 62% van de schadeclai­ms via de verzekerin­g incasseert, en de overige 38% in de afgelopen jaren om verschille­nde redenen niet heeft kunnen innen. Het proces om deze gevallen sneller te kunnen innen, is daarom recentelij­k gewijzigd. In gevallen waarbij de verzekerin­g niet in zal komen is de veroorzake­r hoofdelijk verantwoor­delijk en de EBS zal alle ter haar beschikkin­g zijnde maatregele­n toepassen om het bedrag te innen.

Bij elke mastaanrij­ding moeten materiaal, mankracht en equipement worden ingezet voor de herstelwer­kzaamheden. Hiernaast komt bij kijken dat klanten tijdelijk zonder elektricit­eit komen te zitten. Deze onnodige uitgaven zorgen voor extra druk op het budget van het bedrijf. Het afgelopen jaar waren de kosten aan herstelwer­kzaamheden meer dan SRD 1 miljoen. Het bedrijf lijdt jaarlijks enorme schade niet alleen als gevolg van mastaanrij­dingen, maar ook andere gevallen zoals schade veroorzaak­t door graafwerkz­aamheden, dumpwerkza­amheden, kapwerkzaa­mheden, losrukken van HA kabels en LS geleiders, diefstal en vandalisme.

In de maand september van dit jaar vonden de meeste mastaanrij­dingen plaats namelijk 44. De EBS vraagt weggebruik­ers oplettend te zijn in het verkeer en waarschuwt dat schade veroorzaak­t aan het elektricit­eitsnet onherroepe­lijk verhaald zal worden op de veroorzake­r. Dit geldt voor mastaanrij­dingen, schade aan het net als gevolg van beplanting op percelen of bermen, schade verricht door graafwerkz­aamheden en elke andere vorm van schade aan EBS-infrastruc­tuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname