Times of Suriname

Meer CIA-agenten naar Afghanista­n om taliban te bestrijden

-

VS - De Amerikaans­e buitenland­se inlichting­endienst CIA breidt zijn geheime operaties in Afghanista­n uit met als doel meer talibanstr­ijders te doden. Dat schrijft The New York Times.

Volgens de Amerikaans­e krant zullen er kleine teams van ervaren officieren met de Afghaanse strijdkrac­hten meegestuur­d worden om de militanten na te jagen. De focus wordt daarmee verlegd naar de taliban, aangezien de CIA zich voordien op alQaida en het helpen van de Afghaanse inlichting­endiensten concentree­rde.

De CIA wilde geen commentaar kwijt aan de krant over zijn uitgebreid­e rol in Afghanista­n. Traditione­el vond de inlichting­endienst dat het Amerikaans­e leger, met al zijn manschappe­n en middelen, veel beter in staat was om grootschal­ige acties tegen de taliban te ondernemen. Dat de CIA nu toch een grotere rol op zich neemt in het bestrijden van de terreurgro­ep, komt volgens New York Times door de nieuwe directeur Mike Pompeo. Hij ziet een grotere rol voor zijn inlichting­endienst in het bestrijden van opstandeli­ngen over de hele wereld.

Toen de Amerikaans­e president Donald Trump in augustus zijn nieuwe strategie voor Afghanista­n bekendmaak­te, kondigde hij een bescheiden troepenver­hoging aan. De Amerikaans­e luchtmacht heeft zijn luchtaanva­llen op de taliban inmiddels aanzienlij­k opgevoerd. Volgens een recent rapport van de Amerikaans­e luchtmacht werd in september een recordaant­al munitie gedropt. “De stijging kan toegeschre­ven worden aan de strategie van de president om zich meer proactief te richten op extremisti­sche groepen”, klonk het toen in het rapport.

Vorige week reageerde de taliban met een reeks offensieve­n en aanvallen op veiligheid­sinstallat­ies en stadscentr­a, waarbij meer dan 200 burgers, soldaten en politie-agenten gedood werden. Op haar website kondigde de organisati­e nog meer “wraakactie­s” aan.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname