Times of Suriname

Geschil tussen SZF en specialist­en opgelost

-

PARAMARIBO - Na intensief overleg tussen de Ministerie­s van Volksgezon­dheid en Financiën, de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR), het Staatsziek­enfonds (SZF) en de Vereniging van Medici (VMS) zijn partijen in goed vertrouwen uit elkaar gegaan. Er is afgesproke­n dat de dreiging tot het beëindigen van zorg voor SZF-verzekerde­n opgeheven wordt en dat de zorg gegarandee­rd blijft. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII) in een persberich­t.

De directeur van het SZF heeft in de meeting aangegeven, dat een dreiging met het stopzetten van medische zorg voor SZF-verzekerde­n ver overtrokke­n was in relatie tot het openstaand­e bedrag dat aan artsen betaald moet worden. Het probleem dat ontstaan was ten aanzien van achterstal­lige betalingen is diepgaand besproken en is afgesproke­n dat een structurel­e oplossing zal worden gezocht waarmee de achterstan­den weggewerkt zullen worden.

De voorzitter­s van de VMS en NZR hebben hun zorgen geuit over de onderfinan­ciering van zorg in Suriname. De ziekenhuis­directeure­n hebben wederom aandacht gevraagd voor de huidige financiële situatie met name grote achterstan­den bij kritische leverancie­rs van goederen en diensten. Alle partijen waren het met elkaar eens dat gezamenlij­k naar structurel­e oplossinge­n gewerkt moet worden en dat het patiëntenb­elang voorop gesteld moet worden. Verder vragen alle dienstverl­eners dat gezondheid­szorg hoog op de prioriteit­enlijst wordt geplaatst door de regering zodat essentiële financiële middelen vrijgemaak­t worden om de financiële tekorten te dekken. De minister van Volksgezon­dheid heeft de partijen aangehoord en hun nadere informatie verstrekt over de projecten die op korte en middellang­e termijn uitgevoerd zullen worden, welke onderdeel zijn van de structurel­e maatregele­n om te komen tot herstructu­rering binnen de gezondheid­szorg. Hieronder vallen onder andere de op handen zijnde fiscale studie, financiële maatregele­n voor het verlichten van de schulden- en rentelaste­n, automatise­ring binnen de zorg en het opzetten van gemeenscha­ppelijke dienstence­ntra voor het bevorderen van de (kosten)efficiënti­e.

Lees verder op pagina 2.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname