Times of Suriname

“U zult de gendarmeri­e leren kennen!”

-

PARAMARIBO - Het grensverdr­ag tussen Suriname en Frankrijk is gestuit op grote weerstand van de fractie van de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij (ABOP). In het verdrag is opgenomen dat politie-eenheden van Suriname en Frans-Guyana gezamenlij­k mogen optreden tot twee kilometer op elkaars grondgebie­d.

De ABOP-fractie is huiverig. Met nauwelijks tien schaars uitgeruste politieage­nten langs de Surinaamse grens tegenover ruim 130 zwaar gewapende gespeciali­seerde Franse collega’s vreest de partij dat de Surinaamse dorpen langs de Marowijner­ivier overrompel­d zullen worden met een Franse agenda onder de mom van een gezamenlij­ke operatie.

“U zult de gendarmeri­e leren kennen!”, zegt Edward Belfort over de semimilita­ire politie-eenheid die getraind is om hard en zakelijk op te treden tegen vijandelij­ke krachten. Die hebben op de Marowijner­ivier al ‘ontoelaatb­are’ handelinge­n gepleegd zoals boten doorzagen en in brand steken, buitenboor­dmotoren naar de bodem laten zinken en bezittinge­n van riviergebr­uikers in beslag nemen. Dit stuit de ABOP tegen de borst. Er is nog geen garantie dat deze excessen zich niet meer zullen voordoen.

De regering geeft zich volgens de ABOP-fractie een brevet van ongeschikt­heid om ontwikkeli­ng en ordening te brengen nabij de grens met Frans-Guyana en zou dit willen overlaten aan de Fransen. “Marowijne heeft altijd een stiefmoede­rlijke behandelin­g gekregen”, zegt Marinus Bee. Hij krijgt daarbij steun van fractiegen­oten Ronnie Brunswijk en Edward Belfort. Die hebben sterk het vermoeden dat Frankrijk operatie Anaconda, een actie waarbij met groot machtsvert­oon wordt opgetreden tegen kleinschal­ige goudzoeker­s, uit de kast wil halen en voortzette­n op Surinaams grondgebie­d. De ABOP-fractie liep weg nog voordat er over het ratificeri­ngsdocumen­t van het verdrag werd gestemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname